Greenwave's Blog

Ekologická domácnost: praní

Červen 27, 2016
Posted by Greenwave

Kosmetické produkty používáme každý den, proto chceme, aby byly co nejšetrnější a bez jakýchkoliv škodlivých přísad. Stejně tak každý den myjeme nádobí, leštíme okna a zrcadla, vytíráme a pereme. Když jsou výrobci schopni používat nebezpečné látky v kosmetice, u které je kontakt s naším tělem samozřejmý, napadlo vás někdy, co dávají do čistících prostředků?

 

Odpověď je snadná: nic pěkného. Čistící prostředky všeho druhu, prášky a gely na praní, aviváže – jen málokdo si dokáže představit, že by se bez těchto vymožeností moderní doby obešel. Čistá domácnost je samozřejmě velice důležitá, nikdo z nás nechce žít ve špíně. Avšak naše honba za čistotou je možná až příliš přehnaná. Rozhodli jsme se, že budeme na špínu a bakterie útočit pomocí látek, které jsou schopné zahubit vše živé, poškozují životní prostředí a dobře nedělají ani našemu organismu. V prvním článku Ekologické domácnosti bych se ráda zaměřila na prací prostředky.

 

Pravidelné praní je základ čistého a voňavého domova. Jenže prášky na praní a aviváže obsahují syntetické parfemace, které dráždí pokožku i sliznice, nebezpečná změkčovadla, agresivní bělidla a rozjasňovače barev, které vytvářejí jen optickou iluzi bílého prádla, a látky, díky kterým prádlo voní i čtyři týdny po vyprání jako syntetická rozkvetlá louka. Silné tenzidy pak mají negativní dopady na životní prostředí. Nejsou rozložitelné v přírodě a dostávají se až do vodních toků, kde pak můžeme vidět nevzhlednou pěnu. Opravdu potřebujeme, aby prádlo zářilo do očí bodavou bělostí, aby „vonělo“ tak, že vás z toho málem rozbolí hlava a aby při praní vzniklo tolik pěny, že by při úniku z pračky zaplnila celý byt? Takové přípravky navíc neubližují jen nám, ale jelikož nejsou ve většině případů odbouratelné, končí v řekách, rybnících a podzemní vodě, kde páchají další ohromné škody. Testování čistících prostředků na zvířatech je navíc stále povolené i v Evropské unii.

 

Ale nebojte se, nemusíte prát jen v čisté vodě. Na českém trhu najdete mnoho značek ekologických čistících prostředků, a to včetně těch na praní. Dlouholetou tradici má značka Sonett, o něco známější je Ecover a velice kvalitní jsou i výrobky značky Almawin či Klar. Vybírat můžete z pracích gelů i prášků na bílé, barvené a dokonce i na černé prádlo. Já nejraději používám fialový prací gel Sonett, který je univerzální a pere opravdu na jedničku. Dávkování je pak většinou stejné jako u běžných pracích gelů. Nemusíte se bát, že by přírodní prací prostředky měly menší sílu. Při praní bílého prádla doporučuji použít ekologický bělící prášek na bázi sody a kyslíku. Dobře odstraňuje i skvrny organického původu, ale nejlépe působí při teplotách nad 50 °C. Prádlo je díky němu opravdu bílé, není potažené chemickou vrstvou, která způsobuje, že bíle vypadá. A pokud se neobejdete bez výraznější vůně vypraného prádla, nezoufejte. Buď můžete použít voňavou aviváž, například od Almawinu, nebo použijte Aviváž Sonett bez vůně a přidejte do ní několik kapek éterického oleje. Já moc ráda používám citrusové oleje nebo citronellu, jejíž vůně vydrží opravdu dlouho. Na ruční praní pak můžete použít klasické Olivové mýdlo, pokud ale potřebujete vyprat například hedvábí, jemná vlákna nebo vlnu, použijte spíše Olivový prací gel, případně přípravek Wool Care s obsahem lanolinu.

 

Uvidíte, že když budete používat přírodní prací prostředky delší dobu, prádlo vyprané v syntetické aviváži vám bude zapáchat a uvítáte spíše svěží vůni čistě vypraného prádla. Navíc bude vaše domácnost ekologičtější a také zdravější :)

 

A jak jste na tom s praním vy? Perete „přírodně“, nebo se jste přírodní prací prostředky ještě nevyzkoušeli?

 

Mějte se krásně!

 

Sára

Views – 1751

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages