Jablečná buchta ze špaldové mouky
Na páteční odpoledne dávám v plén recept na vláčnou litou buchtu, která vám neuvízne v krku. A navíc ji budete mít hotovou raz dva.
Nemám ráda dlouhé pečení, takže tady jeden opravdu rychlý litý koláč s jablky a banánem, ze kterého můžete udělat výstavní dort (pokud ho nesníte jen tak k čaji, jako my). Skvěle se hodí na velikonoce, ale i k obyčejné snídani. Výhodou koláče je i to, že neobsahuje mléko, a mouky jen opravdu málo!
Koláč již při pečení neuvěřitelně voní kokosem a kakaem, všem sousedům se budou sbíhat sliny
PŘÍPRAVA 15 minut, PEČENÍ 30-35 minut.
INGREDIENCE:
- 5 vajec
- 140g kokosového cukru TROPICAI (lze použít i cukr krupici)
- 100 ml kokosového oleje TROPICAI
- 200g hladké špaldové BIO mouky (kupuji Probio, ale můžete dát i obyčejnou hladkou)
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 sáček bezfosfátového prášku do pečiva Anatura (prodává DM)
- 1/2 lžičky skořice
- 2 středně velká jablka (nastrouhaná na hrubo)
- 1 malý banán (nastrouhaná na hrubo)
POSTUP:
Troubu rozehřejte asi na 180°C. Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny (trvá to cca 5 – 6minut). Zašlehejte rozpuštěný, ale nanejvýš vlažný kokosový olej. Potom promíchejte a prosejte všechny suché přísady a vmíchejte postupně do těsta, nešlehejte , stačí ručně. Nakonec přidejte jablka a banán. Pokud pustili šťávu, tak je nechte trochu okapat. Opatrně naplňte těstem předem vymazanou otevírací dortovou formu cca 25 – 28 cm velkou. Pečte 30 -35 minut.
Až buchta zchladne, servírujte s vanilkovým šodó (pokud se s ním nechcete dělat, prodává třeba Ikea) a marmeládou. Nejlépe višňovou. Mě zrovna uchvátila francouzská „Griotkové třešně“ od Bonne Mamam (u nás prodává Tesco), ale domácí by byla ještě lepší…
Dobrou chuť a hezký víkend.
Vaše D.
Views – 9200
Wow, vyzerá to úžasne. Chutne a zdravo! Kiež by sa tieto recepty dostávali aj do reštaurácií a kaviarní.
Díky Michale !