Greenwave's Blog

Jak podpořit detoxikaci organismu

Leden 25, 2016
Posted by Greenwave

Detoxikace, tedy proces, během kterého se tělo zbavuje škodlivých látek, probíhá každý den bez našeho vědomí. V dnešní době se ale vystavujeme mnoha faktorům, které tento přirozený proces oslabují, a proto není od věci našemu tělu trochu ulehčit práci.

 

 

Ať se nám to líbí nebo ne, každý den přijmeme nezanedbatelné množství chemikálií. Voda, potraviny, vzduch, běžná kosmetika a čistící prostředky, různé léky – vypadá to, že neexistuje téměř nic, co by neobsahovalo škodlivé látky. Naše tělo má naštěstí velice dobré samočistící schopnosti, přesto ale naší populaci trápí mnohá civilizační onemocnění, která jsou z velké části způsobena právě škodlivými látkami z našeho prostředí a stravy. Mnoho lidí navíc žije ve stresu, který celkově oslabuje organismus a tím i přirozené čistící procesy. Proto je potřeba zaměřit se alespoň občas na podporu detoxikace našeho organismu. Na té se podílejí zejména játra. Nežádoucí látky přeměňují tak, aby mohly být následně vyloučeny přes ledviny. Proces je samozřejmě mnohem složitější, ale důležité je, že právě správně fungující játra jsou klíčem ke zdravému a čistému organismu. Dalším důležitým orgánem jsou již zmíněné ledviny, které filtrují krev a škodliviny pak vylučují ven z těla. Velice důležitý je i lymfatický systém, který odvádí z těla škodlivé a nepotřebné látky. Jenže špatná strava, stres, kouření a nedostatek pohybu mohou způsobit to, že organismus „zleniví“ a nepracuje tak efektivně. Co tedy dělat pro to, aby vše fungovalo tak, jak má?

 

Důležité je náš organismus co nejméně zatěžovat. A nejen v období očisty, ale v průběhu celého roku. Jestliže žijete nezdravě, občasný detox vám příliš nepomůže. Pokud používáte přírodní kosmetiku, ekologické čistící prostředky a snažíte se kupovat alespoň nějaké potraviny v bio kvalitě, vašemu tělu tím hodně ulehčíte. Smažená a grilovaná jídla, uzeniny, velké množství nasycených tuků, alkohol, bílý cukr- asi není potřeba zmiňovat, že tyhle potraviny našemu organismu také zrovna nepřispívají, takže je pokud možno úplně vynechejte, nebo jejich konzumaci omezte na naprosté minimum. Problematické mohou být i mléčné výrobky a lepek, ale u těch bych se řídila zejména pravidlem: všeho s mírou. Místo džusů a slazených nápojů pijte hlavně čistou vodu, ideálně filtrovanou a vlažnou, klidně s kapkou citrónu. Jezte hodně kvalitní zeleniny a ovoce, popíjejte zelené či bylinkové čaje: na játra blahodárně působí například pampeliška, ostropestřec a kopřiva, na ledviny zase zlatobýl. Do jídelníčku zařaďte zázvor, kurkumu, česnek, avokádo, červenou řepu, brokolici a jinou brukvovitou zeleninu – to jsou potraviny, které významně podporují očistu organismu. Vylučování škodlivin z těla urychlí také pohyb. Nemusíte chodit každý den do posilovny, postačí, když si zacvičíte třeba jógu nebo se alespoň projdete na čerstvém vzduchu a vyčistíte si hlavu. Velice prospěšné mohou být i lymfatické masáže a pravidelné návštěvy sauny. A samozřejmě nezapomeňte ani na pořádnou dávku blahodárného spánku.

 

Detoxikaci může krom jiného výrazně podpořit i pravidelné saunování.

Detoxikaci může krom jiného výrazně podpořit i pravidelné saunování.

 

Alespoň dvakrát do roka se můžete zaměřit na intenzivnější detoxikaci, během které do jídelníčku zařadíte například takzvané zelené potraviny, aloe vera či březovou šťávu, různé bylinné přípravky, můžete se ale rozhodnout i pro dlouhodobý půst, během kterého budete konzumovat například pouze zeleninové šťávy a bylinné čaje. Ať už se rozhodnete pro cokoliv, berte v potaz svůj aktuální zdravotní stav a psychické rozpoložení a dělejte hlavně to, po čem se budete cítit opravdu dobře.

 

Mějte se krásně!

 

Sára

 

 

Views – 2709

Štítky:,

One thought on “Jak podpořit detoxikaci organismu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages