Greenwave's Blog

Jak vyzrát na zimu

Listopad 25, 2015
Posted by Greenwave

Před pár dny jsme se ještě podivovali nad nadprůměrnými listopadovými teplotami, když z čista jasna přišla opravdová zima. Naděje na sněhobílé Vánoce je stále větší, ale já osobně teploty pod bodem mrazu příliš dobře nesnáším. Co dělám proto, abych se zahřála?

 

Horká koupel

Když přijdu večer domů celá promzrlá po venčení psíka, myslím jen na to, až si napustím vanu plnou horké vody. Ale horká voda samotná se nepostará o dokonalý prohřívací zážitek. V chladných dnech to chce ještě něco navíc. Nejvíce zahřívá Rozmarýnová koupel Weleda, která vám pořádně rozproudí krev v žilách a důkladně zahřeje a prokřehlé nohy a ruce. Ale pokud chcete něco jemnějšího, poslouží vám i Koupelový olej s růží a osmathem od Primavery. Vůně růže vás navíc zklidní a pečující oleje se postarají i o vaši pokožku. Koupel nemusí být jen relaxační a prohřívací, ale i účelná. Jestliže vás trápí nachlazení, sáhněte po Jehličnanové koupeli Weleda.

 

jak vyzrát na zimu koupel

 

Lázeň pro nohy

A co dělat, když se potřebujete nutně zahřát a nemáte vanu? Najděte škopek, napusťte ho horkou vodou a připravte si lázeň alespoň pro vaše nožky. Uvidíte, že jakmile si zahřejte nohy, nepříjemný pocit chladu opustí celé tělo. Do lázně můžete přidat různé éterické oleje, mořskou sůl či sušené bylinky. Lázeň s eukalyptovým olejem následovaná příjemnou masáží chodidel například pomáhá při kašli a nachlazení. Pár kapek rozmarýnového oleje nožky prokrví a levandule zklidní unavenou mysl.

 

Zahřívací éterické oleje

Zahřát vás může i správná volba éterického oleje. Pokud chcete pocit tepla ještě znásobit, použijte spíše aromalampu – hořící svíčka působí zklidňujícím dojmem a navozuje tu správnou hřejivou atmosféru. Mezi oblíbené zimní éterické oleje patří rozhodně skořice. Ta je sama o sobě poměrně silná, takže ji doporučuji kombinovat například s mandarinkou či červeným pomerančem. Ne všechny citrusové vůně jsou čistě letní a uvidíte, že si tuhle kombinaci zamilujete. Krásně prohřívají i kardamom, hřebíček, vanilka, tonka či zázvor. Pokud nechcete experimentovat, rozhodně neuděláte chybu, když si vyberete některou vánoční směs éterických olejů od Primavery.

 

jak vyzrát na zimu čaj

 

Čaje

Není nad to zavrtat se večer do měkoučké deky, nasadit si teplé ponožky a popíjet velký hrnek horkého čaje. Už samotná horká voda by člověka dobře zahřála, ale když v ní vylouhujete nějaké zahřívací bylinky a koření, efekt je pak mnohem větší a trvalejší. Jestliže chcete něco jednoduchého, krásně vás zahřeje rooibos, který můžete popíjet i večer, protože se nejedná o čaj jako takový a neobsahuje kofein. Skvělé prohřívací účinky má i čaj Černý bez a echinacea či Three Ginger (Zázvor na třetí) od Pukky. Oba navíc posilují imunitu, právě díky obsahu úžasné bylinky echinacea a silného zázvoru. Mezi mé oblíbence patří i Hot Cinnamon spice, který obsahuje tři kvalitní černé čaje a skořici, pomerančovou kůru a hřebíček. Ten piji nejraději ráno, protože večer bych po černém čaji neusnula. Zmíněné čaje od Pukky obsahují jen bylinky a koření, takže je můžete popíjet i před spaním.

 

Hřejivé potraviny

Ochlazovat a zahřívat nás mohou i potraviny. Naše tělo si většinou intuitivně řekne, na co má v chladném období chuť. Já například nemůžu pít mátový čaj, na kterém jsem v létě závislá. V zimě bychom měli konzumovat teplé polévky, které dokáží organismus rychle zahřát. Ideální je také používat výrazné koření: zázvor, kari, pepř, badyán, hřebíček, kmín a pokud vám nevadí pálivé, tak určitě chilli. I semínka a ořechy mají zahřívací účinky, stejně tak můžete zařadit do jídelníčku pohanku či jáhly. Ochlazují naopak mléčné výrobky, syrová zelenina a zeleninové šťávy či potraviny z bílé mouky. Stejně tak zelené potraviny, například chlorela nebo zelený ječmen se v zimě citlivým jedincům příliš nedoporučují. Přílišné ochlazování organismu zevnitř totiž může způsobit to, že se nachladíte.

 

A jaké zaručené tipy na zahřátí máte vy? :)

 

Krásnou zimu přeje

 

Sára

Views – 2886

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages