Greenwave's Blog

Jak zatočit s plasty krok po kroku

Leden 28, 2019
Posted by Greenwave

Máme ohromnou radost z toho, jak se v posledních letech šíří „proti-plastová“ osvěta. V obchodě se setkáváme s lidmi, kteří o své spotřebě začali uvažovat úplně jinak a často trávíme čas nad úvahami, jak se vysvobodit ze závislosti na plastech. Když si uvědomím, že ještě před několika lety se plasty ani pořádně netřídily, vidím, že jsme ušli velký kus cesty. Rozhodně nám tak nikdo nemůže tvrdit, že pár lidí nic nezmění. Co můžeme udělat proto, abychom svou plastovou ekologickou stopu snížili co možná nejvíce?

 

Ono totiž na těch malých změnách opravdu záleží. Vezměte si, co se teď děje v Praze a jiných větších městech v souvislosti s jednorázovými kelímky na kávu. Ještě minulý rok většina lidí tolik nepřemýšlela nad tím, že „take away“ kelímky způsobují katastrofu nejen v oceánech, protože jsou naprosto nerecyklovatelné. A najednou tu máme projekt Otoč kelímek, díky kterému ušetříme tisíce a tisíce těchto nenápadných potížistů. Stačí, když v kavárně zaplatíte zálohu 50 Kč a místo klasického kelímku dostanete pěkný modrý, z bezpečného plastu, který při další návštěvě vrátíte a dostanete jiný, čistý. Je to super řešení pro lidi, kteří si ještě nepořídili svůj KeepCup nebo jiný eko hrneček. :-)

keep cup

 

A takových krůčku je celá řada. Zrovna tenhle konkrétní za nás učinil někdo jiný, ale i my sami máme možnost ve svých životech hodně změnit. Můžete začít postupně a uvidíte, že to vlastně vůbec nebolí. A že se bez těch plastů žije tak nějak lépe, s čistějším svědomím. Jak se do toho plynule pustit?

 

Nahraďte plasty bavlnou

Vůbec nejjednodušší krok je přestat používat různé plastové tašky a sáčky. Ani s papírem to není tak jednoduché. Sice se snadno rozloží v přírodě, ale na jeho výrobu padne hodně energie. Vůbec nejzelenější variantou všech tašek a sáčků jsou tak pytlíky všech tvarů a velikostí z bavlny. Ideálně pak z bio bavlny. Za mě jsou nejlepší síťovky, které v posledních letech zažívají takovou malou renesanci. Naše babičky s nimi chodily na nákupy za dob komunismu, kdy v nich tahaly zeleninu a ovoce na příděl. Dneska v nich můžeme tahat díky otevřenému trhu cokoliv se nám zlíbí. :-)

 

Skvělé jsou síťovky z produkce firmy Tierra Verde, protože mají i etickou nadstavbu. Bavlna, ze které je šijí přímo v Indii, je v bio kvalitě a její pěstitelé jsou za její dodávání férově odměňováni. Stejně tak i švadleny, které si s každou síťovkou dají práci. Pracují v čistém a bezpečném prostředí, což bohužel v zemích Třetího světa není vždy samozřejmost.

 

plasty vs bavlna

 

Kromě velkých tašek na nákupy můžete nahradit i malé igeliťáky. U nás na prodejně najdete ručně šité pytlíčky z bavlny, které se skvěle hodí na pečivo, zeleninu, ale i jiné drobnosti.

 

I úklidové vychytávky mají zelenou alternativu

Drátěnky už dávno nejsou kovové, ale plastové, houbičky na nádobí jakbysmet, stejně tak jsou na tom i různé kartáče a štětky na WC. I tyhle věci se dají snadno nahradit.

 

Eko houbičky se vyrábějí z celulózy, která se v přírodě rozloží. Na nádobí jsem zkoušela i lufu, ale po týdnu byla naprosto nepoužitelná, takže tahle celulózová varianta je o poznání trvanlivější. Hodně nás nadchly dřevěné výrobky, opět z dílny Tierra Verde. Jejich řada Casa Organica je neskutečně vychytaná. Najdete v ní třeba super kartáč na mytí nádobí, ovoce a zeleniny, který je vyroben právě ze dřeva a štětinky má z kokosových vláken!

 

Ekologická hygiena

A poslední obměna se týká naší koupelny. Tam je hned několik věcí, které můžete hravě nahradit.

1. Kartáček na zuby:

Zapomeňte na plasťáky a pořiďte si kartáček z bambusu. My jsme už dlouho moc spokojené s kartáčky Nordics, nově jsme navíc zařadily ještě značku Hydrophil. Pokud vám nechutná dřevo, vyzkoušejte některý z kartáčků z „eko“ plastu. Takové kartáčky se sice v přírodě nerozloží, ale jsou alespoň vyrobeny z rostlinných, tudíž obnovitelných zdrojů. Velký plus je právě v jejich výrobě, která je k přírodě mnohem vstřícnější.

 

pratelný odličovací tampon bio bavlna

2. Odličovací tampony:

Kolik vatiček nebo tamponů použijete na jedno odlíčení? Dva? Tři? Takže to máme plus minus 70 – 80 tamponů za měsíc. Některé jsou sice z bavlny, ale když se podíváte na složení těch nejznámějších značek, zjistíte, že kromě bavlny obsahují ještě co? Plasty! Ale i kdyby byly jen z bavlny, opět tu máme produkt, jehož výroba zatížila životní prostředí jen kvůli tomu, abychom ho JEDNOU použili a pak hodili do koše. Tomu říkám zbytečné hýření. Pratelné odličovací tampony z bavlny jsou tak naprosto skvělou alternativou. My už dlouho používáme tamponky značky Casa Organica, které najdete i v našem obchodě či eshopu.

 

kongy konjaková houba

 

Převratnou alternativou jsou pak ještě KONGY houbičky z konjaku. Jsou rostlinné, takže fajn i pro vegany, dají se kombinovat s čisticím mlékem nebo gelem a krásně odstraňují make-up i jiné nečistoty. Pokožka je díky přirozeně obsaženým minerálům po vyčištění krásně hebká a vyživená. Konjaková houbička se vám postupně „rozpustí“ před očima. Záleží, jak často ji budete používat, ale mně vydrží přibližně 2-3 měsíce. Její výhody? Pěstování konjaku je celkem nenáročné, i samotné zpracování je jednoduché a výsledný produkt se naprosto rozloží. Takže i když se houbičky dovážejí většinou z Koreji, není jejich ekologická stopa tak vysoká.

 

tampony natracare

3. Menstruační vložky a tampony:

Vynález vložek a tamponů ženám významně usnadnil průběh menstruace. Avšak v dnešní době víme, že to ani s těmito pomůckami není tak růžové. Jednak při výrobě přijdou do kontaktu s ošklivými chemikáliemi, které se pak uvolňují přímo do našich sliznic, navíc ale obsahují různé plastové částečky. Nejenže tak škodí ženám, stopu zanechávají i v přírodě. Řešení? Hodně oblíbené jsou menstruační kalíšky, které jsou vůbec nejekologičtější. Ale pokud vám vyhovují spíše vložky, případně tampony, určitě přejděte k těm z bio bavlny. Nejsou běleny chlórem, neobsahují plasty ani jiné škodliviny a ochrání vás stejně spolehlivě. U nás najdete hned dvě značky: Organyc  a Natracare.

 

tyčinky do uší z bambusu

4. „Ušošťoury“:

Neboli tyčinky do uší, které vlastně nesmíme používat na čištění uší. Přesto se staly mnohdy nepostradatelnou součástí naší koupelnové výbavičky. Zejména pak při nanášení nebo odličování očního make-upu. Ty klasické jsou opět z plastu, který je navíc prakticky nerecyklovatelný. Tyhle úzké tyčinky totiž při třídění plastů propadnou mechanismem kvůli své titěrné velikosti. Většinou tak skončí na skládce nebo v oceánu. Proto vyměňte tyhle nenápadné znečišťovatele za eko variantu z papíru nebo bambusu. Papírové tyčinky z bio bavlnou máme už spoustu let (opět značka Organyc), nově u nás najdete i ty bambusové od značky Hydrophil.

 

Brčka: kapitola sama pro sebe

I tematika plastových brček byla v poslední době hodně žhavá. Stejně jako je tomu u jiných drobných plastových výrobků, tak i u brček je velmi problematická jejich recyklace. Finančně se vůbec nevyplácí, navíc se brčka kvůli své malé velikosti nedostanou do recyklačního zařízení, a tak končí někde v přírodě, na skládce nebo ve spalovně.

 

nerezové brčko

 

I když brčka nepoužíváte doma, určitě se vám stává, že brčko dostanete v kdejakém podniku. Stejně tak brčka potřebují i lidé s omezenou možností pohybu, kteří se ze sklenice prostě nenapijí. Nám přijdou moc šikovná mírně zahnutá brčka z nerezu, u kterých se nemusíte bát teplotního šoku. Samy jsme je testovaly a nepřebírají teplotu nápoje, takže se s nimi pije velice pohodlně. Takové brčko můžete nosit v kabelce nebo batohu, přežije i větší nárazy a pomocí speciálního kartáčku se dobře udržuje. A právě díky „zahnutosti“ je fajn i pro někoho, pro koho je ohebné brčko pohodlnější.

 

Dá se toho udělat samozřejmě mnohem více, ale tohle jsou kroky, kterými se můžete pohodlně vydat na cestu životem bez plastů. Uvidíte, že všechny zmíněné vychytávky budete za pár let považovat za naprosto samozřejmé.

 

A jak jste na tom s plasty vy? Nahradili jste už některé plastové výdobytky ekologičtější variantou? Pokud ano, pochlubte se, jak vypadal váš první krok. :-)

Pohodové konec ledna přeje

Sára Goldbergerová

 

Zdroje:

Papír: http://wwf.panda.org/?194141/WWF-measur..

Tampóny a vložky: https://www.ecowatch.com/whats-in-a-toxic-tampon-1881934701.html

Problémy s recyklací plastů: https://livegreen.recyclebank.com/column/because-you-asked/what-s-so-bad-about-plastic-straws

Views – 2305

3 thoughts on “Jak zatočit s plasty krok po kroku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages