Greenwave's Blog

Jarní úklid bez chemie

Duben 12, 2017
Posted by Greenwave

Jaro je ideální čas nejen na očistu organismu, ale i na pořádný úklid našich příbytků. Když vykoukne sluníčko, začíná už pěkně hřát, takže podlahy rychleji usychají, okna se lépe umývají a prádlo díky čerstvému vzduchu krásně voní. A jak na takový ekologický jarní úklid?

 

Čistící prostředky nám doma udělají sice velkou službu, zejména když přijde na důkladný jarní úklid, ale ty běžně dostupné mají kromě desinfekčních a leštících vlastností bohužel ještě spoustu dalších, které příliš neprospívají našemu zdraví. Vysušují pokožku rukou, dráždí oči a dýchací cesty a o jejich dopadu na životní prostředí raději ani nemluvím. Navíc všechny ty barevné lahvičky, o kterých nás reklamy přesvědčují, že se bez nich naprosto neobejdeme, ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme! Často si totiž vystačíme už s tím, co máme doma. A výhodou je, že po úklidu budeme mít čistou domácnost, ale hlavně i čistou hlavu.

 

Já si jarní úklid domácnosti neumím představit bez jedlé sody, octu a citronové šťávy. Používám je jednotlivě, ale výhodou je, že můžete sílu těchto tří pomocníků různě kombinovat.

 

JARNÍ ÚKLID S POMOCÍ JEDLÉ SODY

Jedlá soda je výborný pohlcovač zápachů všeho druhu, takže ji můžete využít například při čištění ledničky, myčky, ale také při praní prádla. Pasta z jedlé sody, kterou vytvoříme smícháním 5 lžic sody s 5 lžícemi teplé vody (případně můžeme vodu nahradit octem), výborně čistí jakékoliv usazeniny v kuchyni či koupelně, dá se tak použít místo písku. V kombinaci s octem má navíc skvělé bělící účinky, které můžete využít zejména na čištění vany, umyvadla, sporáků a jiných hladkých bílých ploch. Pokud si rádi vychutnáte šálek čaje nebo kávy a bojujete s nesmyvatelnými usazeninami, tak i na ty můžete použít jedlou sodu – stačí jedna lžička sody zalitá horkou vodou a je po skvrnách. A stejně tak vám jedlá soda pomůže i při čištění stříbra. Ať už chcete vyčistit svou stříbrnou sadu příborů, řetízky či prsteny, jedlá soda si s černými skvrnami vždy dobře poradí.

 

Jarní úklid s jedlou sodou

 

NENAHRADITELNÝ OCET

Ocet můžete smíchat v rozprašovači s vodou a máte univerzální čistící prostředek. Pokud je vám typická octová vůně nepříjemná, doporučuji do lahvičky s rozprašovačem přidat pár kapek pomerančového éterického oleje, ale podobný efekt má i čerstvá pomerančová kůra, kterou můžete nechat v octové lázni pár dnů louhovat. Ocet pak využijete zejména v koupelně, jelikož má desinfekční vlastnosti, zabraňuje množení plísní a navíc výborně rozpouští vodní kámen. Díky tomu ocet skvěle funguje i při čištění rychlovarné konvice, kterou dokonale zbaví nánosů vodního kamene. V kombinaci s vodou funguje jako výborný leštící přípravek, takže ho můžete využít i na čištění dlaždiček, ale dokonce i na leštění oken. Ocet smíchaný s vodou se dá použít místo aviváže, protože z prádla důkladně vypláchne zbytky mydlinek. A nemusíte se bát, že by vám pak oblečení octově vonělo. A pokud nemáte dřevěné nebo mramorové podlahy, můžete ocet s pár kapkami éterického oleje použít i na vytírání.

 

VOŇAVÁ CITRONOVÁ ŠŤÁVA

Přirozeně obsažená kyselina citronová má v domácnosti mnoho využití – poradí si totiž s usazeninami, mastnými skvrnami a dokonce i se rzí a vodním kamenem. Citron navíc krásně voní a působí i jako mírná desinfekce. Citronová šťáva výborně účinkuje proti zápachu a skvrnám na kuchyňském prkénku. Stačí ji nechat působit alespoň 20 minut a pak smýt. Stejný efekt má i v případě, kdy se potřebujeme zbavit skvrn na plastovém nádobí. Pokud chceme zatočit s vodním kamenem na baterii, stačí ji potřít citronovou šťávou a nechat působit několik hodin. Citronovou šťávu využijeme i při praní bílého prádla, má totiž zesvětlující a projasňující efekt.

 

Pokud byste přeci jen svůj arzenál čistících prostředků doplnili i o nějakou „klasiku“, ale v ekologickém vydání, stačí se podívat na náš e-shop do sekce EKODROGERIE.

 

A bez jakých pomocníků si jarní úklid nedokážete představit vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své triky :)

Krásné Velikonoce přeje

Sára

Views – 1537

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages