Greenwave's Blog

Koketování s aromaterapií 1.

Březen 5, 2013
Posted by Greenwave

S uměním aromaterapie jsem se setkala poměrně nedávno. Přesně si vzpomínám na den, kdy jsem před osmi lety vkročila na jedné výstavě na stánek Primavery, očichala pár lahviček s éterickými oleji a upadla v naprostý úžas.

Ačkoliv jsem v té době byla úplný amatér, bylo mi hned jasné, že jde o skvělé produkty, které musím mít. Začala jsem postupně objevovat svět vůní a éterickým olejům od Primavery jsem naprosto propadla. Od té doby experimentuji s vůněmi téměř každý den, a to nejen pracovně… U mě doma mají své nezastupitelné místo.

 

Aromaterapie není paradoxně uznanou léčebnou metodou, a to i přesto, že využívá účinné léčebné postupy staré několik tisíc let. Je založena na znalosti účinků aromatických bylin, které nasbíraly a ověřily generace našich předků. Aromaterapie vám může pomoci zlepšit spánek, imunitu, problémy s pokožkou i partnerské vztahy, a také vám pomůže redukovat stres a špatnou náladu (poslední dvě jmenované věci okamžitě).

 

JAK AROMATERAPIE FUNGUJE

Aromaterapie využívá k léčení aromatické substance z květů, listů, plodů, semen i kořenů aromatických bylin. Tyto vonné látky nazýváme éterickými oleji.

 

Éterické oleje jsou silně koncentrované vonné látky, které se získávají různými metodami – parní destilací, extrakcí v oleji nebo alkoholu, lisováním za studena (zejména u citrusů) a také prastarou metodou „euflerage“. Za nejšetrnější metodu se považuje parní destilace. Touto metodou lze získat čisté éterické oleje s nejvyšší terapeutickou hodnotou. Euflerage naopak zajišťuje dokonalé zprostředkování vůně, používá se především pro výrobu esencí do parfémů (na postup se můžete podívat ve filmu „Parfém, příběh vraha“, osobně jsem to nikdy nedokoukala…).

 

éterický olej růže 1

 

Každý éterický olej je vlastně „chemický“ koktejl přírodních látek, které mají desinfekční, antivirové, hojivé, povzbuzující, uklidňující nebo úplně jiné vlastnosti. Při koupi si jen musíte dát pozor, zda kupujete opravdu přírodní produkt, protože na trhu najdete mnoho syntetických napodobenin, které nejen, že nemají terapeutické vlastnosti, ale mohou tělu dokonce škodit. Orientujte se podle výrobce a ceny – je jasné, že přírodní éterický olej nemůžete koupit za 2 Eura. Už proto, že k výrobě jednoho litru je zapotřebí desítek až stovek kilogramů čerstvých surovin. Například k výrobě 1 litru Růžového éterického oleje je potřeba minimálně 4000 kg čerstvých růžových lístků.

 

ZÁKLADNÍ METODY AROMATERAPIE

Nejlepší, nejstarší a zároveň nejsnazší aromaterapeutickou metodou je INHALACE. Vonné silice působí pře sliznici nosu na nervový systém a jsou přenášeny do mozku, kde pak každá vůně vyvolává adekvátní odezvu. Působí na fyzické i psychické úrovni.

inhalace

 

Ve starověku se tradičně používala vykuřovadla, dnes již máme i jiné možnosti. Kromě tradičních aromalamp můžete vyzkoušet i odpařování za studena, pomocí aroma difuzérů, fontán, aroma kamenů a dalších médií. Provonět můžete byt, auto, kancelář i pracovní toalety. Škoda, že jsme u nás trochu pozadu, v některých zemích se již přírodní silice přidávají rovnou do klimatizace :) . To je teprve high-tech. Přijdete na záchod a máte pocit, že jste v lese. Mimochodem, silice lesního typu, jako je smrková, borovicová či jedlová, vřele doporučuji.

 

Mojí druhou nejoblíbenější metodou je aromatická MASÁŽ. V mém případě většinou automasáž :) . Stačí si smíchat éterický olej s některým rostlinným olejem (třeba mandlovým) a vytvoříte si originální aromaterapeutický přípravek, který působí na všechny smysly a zároveň vyživuje pokožku. Působí skrze nervový a lymfatický systém kůže. 100 ml základového oleje smíchejte s 5-30 kapkami éterického oleje, pro začátek vyzkoušejte třeba levanduli.

aromaterapie míchání

 

Pokud se potřebujete pořádně uvolnit, vyzkoušejte voňavou KOUPEL. Éterické oleje je třeba smíchat s emulgátorem, např. 2 lžícemi smetany či medu, pěnovou koupelí nebo 1 plnou hrstí mořské soli. (Dávkování na plnou vanu: 5-15 kapek, sedací lázeň: 3-5 kapek, koupel nohou: 3-5 kapek.) Voňavou směs přilijte do vany až po napuštění, ať se silice neodpaří dřív, než do ní stihnete hupsnout. P.S. Ideálně se zrelaxujete při 37 °C.

 

To je na úvod mého mini seriálu o aromaterapii myslím dost. Pokud vás článek zaujal, příště si můžete přečíst, jak si sestavit domácí aroma lékárničku a nebo o tom, jak si provonět byt jarními vůněmi :)

 

Views – 2080

2 thoughts on “Koketování s aromaterapií 1.

  • In your face! napsal:

    Já jsem v aromaterapii úplné ucho, ale objednávala jsem si u vás někdy před Vánoci začátečnický set od Primavery s jojobovým a éterickým levandulovým olejem. Obvykle používám jojobový samotný místo pleťového krému, ale část jsem si i smíchala s éterickým a moc mi to vyhovuje před spaním.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages