Greenwave's Blog

Krátce o saunování

Říjen 30, 2017
Posted by Greenwave

Možná teď přemýšlíte, co budete dělat zítra. Co třeba taková sauna? Trochu se vypotit a zahřát…

 

Saunování si v posledních letech získává konečně své příznivce i u nás ve střední Evropě. A je to víc než dobře. Severní národy, ale i naši jižní sousedi Maďaři, využívají blahodárné saunování již po dlouhá staletí, a věří, že jim pomáhá udržet si vitalitu a zdraví do vysokého věku.

 

Při pobytu v sauně dochází ke zvýšení srdeční činnosti, čímž se účinně aktivuje krevní oběh. Zároveň se dokonale uvolňují svaly, což umožňuje aktivaci lymfatického systému a následnou detoxikaci. Střídání tepla a chladu lze považovat i za jakousi formu otužování. Můžete si být jisti, že pravidelné saunování přispěje ke zlepšení vaší imunity.

 

saunování

 

PRAVIDLA SAUNOVÁNÍ

Zkuste 3 cykly sauny po 10 minutách při 75-95°C (pokud jste začátečníci, snesete méně). Na saunové kameny můžete postavit ohnivzdornou misku s vodou a esencí, která se bude pomalu uvolňovat. Mezi cykly se zchlaďte studenou vodou a odpočívejte minimálně 15 minut.

 

Po celé proceduře dopřejte pokožce peeling – mně se osvědčil Máta Cypřiš od PRIMAVERY. A vše dokončete masáží kvalitním olejem, většinou používám Březový od Weledy. Po sauně nechoďte do práce ani nesportujte, protože vaše tělo bude potřebovat odpočinek.

 

Do sauny nikdy nechoďte s virózou, ani jiným onemocněním. Sauna je velmi nebezpečná pro osoby s vysokým tlakem a nemocemi srdce nebo krevního oběhu.

 

V pauzách se poslední dobou nedoporučuje pít, ale po dokončení celého procesu byste měli vypít minimálně 1 litr vody.

 

saunování Primavera

 

VŮNĚ IDEÁLNÍ PRO SAUNOVÁNÍ

Vůně zintenzivňuje příjemný pocit ze saunování. Problém je, že ve veřejných saunách se kvalitního aroma zážitku většinou nedočkáte. Lepší je to doma, kde můžete použít, co právě potřebujete. Vždy je potřeba dávat velký pozor, protože éterické oleje jsou velmi hořlavé.

 

Použít se dají dvěma způsoby. Pokud máte ohnivzdornou misku přímo od výrobce, do té dáte vodu a až 10 kapek éterického oleje. Jinak si musíte připravit asi litrovou nádobu, kterou naplníte vodou s 10 kapkami oleje, a tou pak poléváte kameny před vstupem do sauny. Z bezpečnostních důvodů ji nechávám venku.

 

Pokud se potřebujete nadechnout, můžete vyzkoušet směs od PRIMAVERY Breathe Well s eukalyptem a borovicí. Jinak se hodí i ostatní éterické oleje z jehličnatých stromů - smrk, borovice, jedle, ale eukalypty i citrusy. Skvělá je kombinace myrty a mandarinky červené. Perfektně se mi osvědčila sada tří lahviček v testovací sadě SAUNA od Primavery, která obsahuje 3 již namíchané hotové směsi na míru pro tento účel.

 

Pro hlubší relaxaci a celkové zklidnění zvolte třeba i levanduli, ale pozor,  ať v sauně neusnete.

 

Co vy a sauna? Už jste letos na podzim vyrazili?

Máte tip na pěknou saunu v Praze?

 

Hezké dny přeje
Vaše Denisa

Views – 1482

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages