Greenwave's Blog

Léto s levandulí

Červen 6, 2016
Posted by Greenwave

Jen těžko byste našli éterický olej, který má v létě tak všestranné využití jako ten levandulový. Na co všechno můžete olej z této vonné rostlinky použít?

 

PROTI STRESU

Levandule je známá zejména pro své zklidňující účinky. Pokud tedy za sebou máte náročný den plný stresu a potřebujete trochu zvolnit, pár kapek levandule v aromalampě či koupeli vám uleví. Jestliže potřebujete něco silnějšího, smíchejte levandulový olej s třezalkovým olejem. Třezalka má totiž také silné zklidňující účinky a působí i proti depresím. V kombinaci s jemnou levandulí tak vzniká velice účinný masážní olej, který vás naladí na klidnější vlnu.

 

NA PODRÁŽDĚNOU POKOŽKU

Na jaře a začátkem léta často podceníme sluneční paprsky, vyrazíme na spontánní procházku či výlet na kole a nepěkně si spálíme ramena. Ideální první pomoc je v tomto případě Levandulová květová voda, která je sice hodně jemná, ale má výrazné ochlazující účinky a zklidňuje podráždění a začervenání. Sprška květové vody je pro pokožku opravdový balzám. Levandulový éterický olej pak přidejte například do oleje kokosového či mandlového a směsí potřete spálená místa – nejlépe po sprše do vlhké pokožky.

 

JAKO REPELENT

Levandule dobře odpuzuje obtížný hmyz. Nejen moly, ale i komáry a klíšťata. V kombinaci s eukalyptem a citronovou trávou je však ještě silnější. Snadno si můžete vytvořit ochranný sprej, ale éterické oleje vám udělají dobrou službu i doma. Stačí je pravidelně kapat do aromalampy či difuzéru a komáři se do vaší domácnosti rozhodně nepohrnou.

 

NA ŠTÍPANCE A DROBNÉ ODĚRKY

Pokud na repelent zapomenete a stanete se obětí komáří či jiné hmyzí nenasytnosti, použijte levanduli jako desinfekci po štípnutí. Jedna kapka oleje místo důkladně vydesinfikuje díky antiseptickým účinkům a navíc zklidní nepříjemné svědění. Uvidíte, že štípanec tolik nenateče a rychleji se zahojí. Stejně tak může levandulový éterický olej použít místo klasické desinfekce na různé drobné ranky a oděrky. Pokud jedete někam na výlet nebo na dovolenou, tento malý zázrak by vám rozhodně neměl chybět.

 

Co vy a levandule? Také na ni během léta nedáte dopustit? :)

 

Mějte se krásně!

 

Sára

 

Views – 1428

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages