Greenwave's Blog

Levandulový zázrak

Květen 27, 2013
Posted by Greenwave

Levanduli má většina lidí spjatou se sladkou uklidňující vůní, nicméně éterický olej z téhle bylinky dokáže mnohem víc než jen uvolnit mysl a utišit duši. Levandulový éterický olej má silně hojivé a antibakteriální účinky, které z ní činní nepostradatelnou součást mé domácí lékárničky. Abych to uvedla na pravou míru, vlastně spíš té cestovní, protože malou pětimililitrovou lahvičku vozím všude sebou už několik let.
Největším omylem je, že levandule roste na polích v Provence. Fialové lány lavandinu vypadají sice nádherně a podobnost s levandulí je obrovská, nicméně lavandin nemá žádné léčivé ani zklidňující účinky. Je levnější a silně aromatický, a proto se používá k parfemaci kosmetiky, prádla a mýdel.

 

lavender-botanical

 

Zato pravá levandule má šedomodrou barvu a roste jen v horských oblastech Itálie a Francie, v nadmořské výšce nad 800 m. Nejznámější pěstitele najdete v okolí Piemontu.

 

Silice z pravé levandule (augustifolia) jsou obvykle také trochu dražší než lavandin. Cena se pohybuje od 100 do 190 Kč / 5 ml, podle kvality.

 

levandule

 

A JAK JI POUŽÍVÁM

ŠTÍPNUTÍ A BODNUTÍ:
Po vlhkém jaru se to komáry jen hemží, takže se vyplatí mít malou lahvičku levandulového éterického oleje stále u sebe. Stačí nanést 1 kapku prstem přímo na postižené místo, uvidíte, že štípanec přestane rázem svědět, pálit i otékat. Navíc předejdete infekci. Použití neředěné Levandule je zcela bezpečné i pro malé děti (od 1. Roku).

RANKY A ODĚRKY:
Stejně tak lze levandulový éterický olej použít jako lokální desinfekci na malé ranky a oděrky. POUŽÍVEJTE NEŘEDĚNÝ.

REPELENT:
Levandule hmyz částečně odpuzuje, ale lépe funguje, pokud ji v poměru 1:1:1 smícháte s lemongrass a eukalyptem. Směs použijte do difuzéru nebo lampy.

REPELENT pro aplikaci na pokožku – DOPORUČUJI SMÍCHAT: 30 ml 96% Alkoholu, 15 kapek Levandule fein PRIMAVERA, 30 kapek Lemnograssu PRIMAVERA, 15 kapek Eukalyptu Globulus. Dobře protřepejte a směsí naplňte lahvičku s rozprašovačem. Repelent pomáhá odpuzovat komáry i klíšťata. Nanášet ho můžete na kůži i oděvy. NEMASTÍ a lze nanášet i na oděv.

Levandule odpuzuje i škorpiony, proto se v jižních zemích často pokládá na okenní parapety.

POPÁLENINY:
Možná to taky znáte, první výlet na kole a ramena spálená. Vyzkoušejte chladivé levandulové mléko nebo olej, který je ale potřeba vetřít do vlhké pokožky. Pokožka se zklidní a začne se rychle regenerovat, navíc se vám bude dobře spát.

DOPORUČUJI SMÍCHAT: 30 ml Třezalkového oleje PRIMAVERA + 30 kapek Levandule fein BIO PRIMAVERA. Vmasírujte do vlhké pokožky po sprchování.

DEPILACE:
Ať už se člověk depiluje nebo holí žiletkou, většinou se neubrání podráždění. A když vyjdete s oholenými nožkami na slunce, odměnou vám může být pěkně červená a svědivá vyrážka. Na to vše můžete zapomenout! Stačí si po depilaci kůži ošetřit Levandulovým olejem. Olej vmasírujte do vlhké pokožky a drobné ranky ošetřete neředěným éterickým olejem.

Máte další tipy na použití Levandule? Sem s nimi :)

D.

Views – 2787

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages