Greenwave's Blog

Libavka vám pomůže nejen proti bolestem kloubů

Říjen 25, 2018
Posted by Greenwave

Libavka (lat. Gaultheria procumbens, anglicky Wintergreen) je rostlinka, kterou nejčastěji potkáte jako součást vánoční dekorace. Jde o nízkou aromatickou rostlinku pocházející ze Severní Ameriky, která svými červenými plody připomíná brusinku. Ale k jídlu opravdu není :-) . Její vůně je velice specifická. Aroma je nasládlé, mísí se v něm tóny máty a lesa, připomíná lékárenské produkty.

 

Její plody obsahují látku podobnou léčivé látce v Aspirinu – methyl salicylate (ester kyseliny salicylové), díky čemuž se využívají ve farmacii. Staří severoameričtí indiáni vařili z listů libavky čaj proti revmatickým bolestem, horečce, migréně i bolestem v krku. Éterický olej z listů libavky používají dodnes americké firmy k parfemaci přípravků dentální hygieny i žvýkacího tabáku.

 

U nás lze koupit jako 100% éterický olej Primavera, který pochází z parní destilace listů. Olej má světle žlutou barvu a výrazné aroma, pracovat s ním musíte velmi opatrně. Ve špatném ředění snadno může způsobit alergickou reakci kůže. Primavera doporučuje zcela bezpečné ředění maximálně 0,5%.

 

Libavka masáž

 

Na co vám libavka spolehlivě pomůže?

V aromaterapii pomáhá naředěná libavka lepšímu prokrvení a působí proti zánětům otokům svalů a kloubů. Masážní olej se aplikuje na postižená místa a velmi rychle se dostává do krevního oběhu.

 

Můžete jej využít po tělesné námaze, sportu, zejména pokud trpíte na křeče v nohou. Ale i v případě, že máte artrózu, revma nebo trpíte na oteklé klouby z jiných příčin. Jemnou masáž spánků, můžete vyzkoušet i v případě, že vás bolí hlava z únavy či nízkého tlaku.

 

Libavka sport

 

Prohřívací masážní olej podle Alex z Tiny Life:

60 ml mandlového oleje

20 ml třezalkového macerátu

20 ml arnikového macerátu

40 kapek libavky (Gaultheria procumbens)

15 kapek rozmarýnu (Rosmarinus officinalis)

20 kapek vavřínu (Laurus nobilis)

20 kapek levandule lékařské (Lavandula angustifolia)

15 kapek máty peprné (Mentha piperita)

 

Pokud chcete načerpat další inspiraci na domácí výrobu aromaterapeutických zázraků, mrkněte k Alex na stránky ► ZDE

 

Pokud nejste v aromaterapii příliš zběhlí, vyzkoušejte již hotové masážní oleje od Primavery: Akutní olej Joint Remedy nebo Aktivující olej Muscle Remedy. Případně se můžete poradit se zkušeným aromaterapeutem.

 

Masážní olej Primavera

 

My jsme se radily s Alex ze školy přírodní kosmetiky „Tiny life“ – tímto ji děkujeme :-) .

 

Pozor: Těhotné, kojící ženy a děti do 14 let nesmí libavku používat! Olej může být při nevhodném ředění neuorotoxický a také není vhodný pro osoby s poruchou tvorby krve nebo alergií na aspirin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wintergreen

Views – 2309

Štítky:, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages