Malinové muffins s ovesnou drobenkou
Jsem mlsná koza a miluju ovoce…Já vím, sacharidy, sacharidy, ale co, stejně si jednou za čas něco sladkého musím dát a když už, tak ať je to lepší a zdravější, než to kupované.
Tenhle recept vznikl mým neustálým experimentováním s kokosovým olejem. A taky trochu díky přebytku třešní a malin na zahrádce naší babí. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, určitě nebudete zklamaní. Zvládne je i úplný začátečník. Nic se vám nezdrcne a k snídani, nebo odpolednímu čaji budete mít nadýchanou dobrotu. Nepřeslazenou samozřejmě.
Moje malinové muffiny jsou lehůčké jako dech a na vrchu křupavé, voní kokosem a skořicí. Vyzkoušela jsem je i s jahodami a všichni se oblizovali. Experimentům se meze nekladou.
Nejsem žádný troškař, takže jsem z jednoho těsta upekla dvě várky pečiva najednou – Malinové muffiny a Třešňovou bublaninu – oboje s drobenkou s ovesnými vločkami (tu všichni milujeme). Pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete upéct vše najednou při 150°C. Stačí navýšit základní recept o 1/3 a můžete to udělat také. Jinak recept vystačí asi na středních 12 muffinů. Krásné a praktické košíčky mají v DM.
1 plech na muffiny + 12 košíčků
Na těsto:
- 250g Polohrubé mouky (může být i špaldová)
- 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 120 g kokosového oleje TROPICAI
- 1,5 dl mléka
- 70 g cukru TROPICAI
- 70g cukru moučky
- 1/2 bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžíce citrónové šťávy
- + maliny, jahody nebo třešně (asi 4-5 malin na 1 ks, nebo 1-2 půlené jahody na košíček)
Na drobenku:
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce ovesných jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- 1,5 lžíce cukru krystal
- Asi 2 lžíce másla
Vše dohromady promněte v prstech a zpracujte v drobenku.
Postup:
1) Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a zašlehejte do něj moučkový cukr
2) Lehce změklý kokosový tuk utřete (ušlehejte ručním šlehačem) s kokosovým cukrem a po té i se žloutky vyšlehejte do pěny. Přidejte postupně mléko a mouku, do poslední části mouky přidejte prášek do pečiva a vmíchejte třeba jen metlou. Nic dlouze nešlehejte.
3) Do směsi postupně vmíchejte i sníh z bílků a citrónovou šťávu.
4) Naplňte do košíčků asi do 2/3 a na vrch poklaďte maliny. Asi 4 do každého košíčku.
5) Pečte asi 15 minut v mírně vyhřáté troubě asi při 160 -170°C. Přidejte drobenku a pečte dalších cca 15 min, než na povrchu zezlátnou. Pokud vpíchnete špejli doprostřed, vytáhnete a nelepí se na ní syrové těsto, je hotovo!
Pokud nemáte formu na muffiny, můžete nalít těsto do pekáčku cca 20×30 cm a budete mít výbornou bublaninu.
Na tuhle bublaninu můžete použít jakékoliv ovoce a vždycky se povede
D.
Views – 2093