Greenwave's Blog

Mikroplasty: nenápadný nepřítel

Leden 2, 2017
Posted by Greenwave

Mikroplasty nemají v kosmetice co dělat! To vědí všichni výrobci přírodní kosmetiky již dávno. Nezdravě obrušují kůži a hrubě ji zbavují přirozeného ochranného kyselého pláště tvořeného mazem a solí. Tím většinou dochází k následnému ztenčení pokožky a rychlejšímu stárnutí. V partiích obličeje se pak může rovněž stát, že nadměrné agresivní čištění způsobí větší tvorbu mazu, takže je působení těchto produktů často kontraproduktivní. Mikroplasty se ale i přesto léta používají v konvenčních abrazivních přípravcích, jako jsou sprchové gely, tělové či pleťové peelingy a masky, dokonce i zubní pasty, protože jsou levné a díky pěkným barvičkám i hezky vypadají.

 

Přírodní peelingové složky tvoří drobné perličky jojobového vosku, sůl, mleté byliny nebo třtinový cukr a všechny jsou rozpustné ve vodě. Naopak mikroplasty vydrží velmi dlouho, případně se ještě rozmělní na menší částice a z moří a oceánů je nelze odstranit. Bohužel ani neklesají ke dnu, a tak se stávají toxickou potravou velryb a dalších živočichů, kteří by se měli živit planktonem. Poslední studie navíc ukazují, že plastové částečky se nacházejí i v trávicím ústrojí mořských ptáků (viz. http://www.greenpeace.org.uk/blog/oceans/what-are-plastic-microbeads-and-why-should-we-ban-them-20160114).

 

Pokud máte rádi krevety, je možné, že i vy se živíte plastem: http://www.tyden.cz/rubriky/veda/planeta-zeme/video-zooplankton-zere-miniaturni-kousky-plastu_348803.html?showTab=nejctenejsi-24 A netýká se to bohužel jen krevet, ale mořských ryb obecně. Jelikož je člověk na vrcholu potravinového řetězce, je nevyhnutelné, že plasty se dostanou do žaludku i jemu. Problematické je zejména to, že plastové částečky jsou schopny během svého putování z našich koupelen absorbovat ohromné množství nebezpečných chemikálií. Stává se z nich tak jedem napuštěná hmota, kterou konzumují nejen nic netušící zvířata, ale i my, lidé.

 

I přes to, že naše vlády o tomto problému vědí, nejsou tyto látky a materiály v kosmetice zakázány a zákazník je běžně kupuje, aniž by o tom přemýšlel. Více se dočtete například zde: http://www.eea.europa.eu/cs/signaly/signaly-2014/zaostreno-na/odpady-v-nasich-morich

 

Je to zkrátka smutné. Žijeme v době plastové, ale všechno být z plastu rozhodně nemusí. Aspoň to, co jíme, a to, co jíme pokožkou. Proto při výběru kosmetiky dbejte na to, aby neobsahovala další zbytečné plasty. Stačí, že je často v plastu zabalená, ale takový obal je alespoň okem viditelný a snadno recyklovatelný. Mikroplasty jsou nebezpečné právě kvůli své nenápadnosti.

 

A jaké „neplastové“ peelingy najdete v naší nabídce? Máme jich spoustu, takže se nemusíte obávat, že byste si oblíbenou masáž museli úplně odepřít:

 

 

A mnoho dalších! ► ZDE

Co vy na to?

Krásný rok 2017 bez plastů přejí

Denisa a Sára

Views – 2218

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages