Greenwave's Blog

Odvrácená tvář palmového oleje

Leden 21, 2016
Posted by Greenwave

Jen málokomu mohl uniknout poprask, který v posledních pár měsících vznikl kolem palmového oleje. O negativních stránkách palmového oleje se ví poměrně dlouho, ale právě díky zájmu médií se informace o něm dostaly do povědomí mnohem většího množství lidí. Jaká negativa s sebou nese používání palmového oleje a proč bychom ho měli omezit na úplné minimum?

 

Palmový olej se získává z palmy olejné, konkrétně z jejího oplodí. Ze semen se získává olej palmojádrový. Jelikož mají plody a semena extrémně velkou výlisnost, palmový olej získal v posledních letech velkou oblibu hlavně v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Jednak je hodně levný a k tomu má navíc podle slov mnohých výrobců „nenahraditelné vlastnosti“, například velice rychle tuhne, pomalu se kazí, nepřepaluje se a nemá výraznou chuť ani vůni, takže neovlivní vlastnosti výsledného produktu. Vyhnout se palmovému oleji v potravinách je poměrně velký oříšek, jelikož se nachází téměř ve všech upravených a hotových produktech. Nejlepší je tedy takové výrobky jednoduše nekupovat a najít nějaké zdravější alternativy. Nutno podotknout, že v kvalitní přírodní kosmetice se tak často nevyskytuje, ale najít tuhé mýdlo bez obsahu palmového oleje také není zrovna jednoduchý úkol.

 

A co je na palmovém oleji vlastně tak špatného? Mnozí jeho zastánci ho hájí tím, že má poměrně vysoký obsah vitaminu E a karotenů, ale to je z jeho benefitů asi tak všechno. Ze zdravotního hlediska existují mnohem zdravější a chutnější oleje a smažit můžete bez problémů na oleji kokosovém. Palmový olej navíc obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnohem větší problémy ale způsobuje samotné pěstování palmy olejné. S těmi se sice nepotýkáme přímo my, spotřebitelé palmového oleje, ale jelikož všichni žijeme na stejné planetě, měly by nás znepokojovat stejně jako negativní dopady na naše zdraví. Jelikož poptávka po oleji stále roste, neustále vznikají nové plantáže na úkor původních deštných pralesů. V 80. letech zabíraly palmové plantáže plochu přibližně 1500 km2 , v dnešní době dosahuje asi 150 000 km2  a stále roste. Nejvíce plantáží je nyní v Malajsii a Indonésii. A aby takové plantáže vznikly, pouhé vykácení původních pralesů nestačí, protože je to příliš zdlouhavé a nákladné. Mnohem účinnější a rychlejší je vypalování původních pralesů, které se často vymkne kontrole a plameny pohltí mnohem větší území. Dříve čisté prostředí plné života a zeleně se pak utápí v jedovatém žlutošedém kouři, ve kterém trpí lidé i zvířata. Úbytek deštných pralesů má navíc neblahý vliv na klimatickou rovnováhu Země; půda a voda jsou zahlcené nebezpečnými chemikáliemi z hnojiv a postřiků. Dochází i k vymírání zvířat, která přicházejí o své přirozené prostředí, umírají v hořících pralesech nebo je zabíjejí samotní majitelé a pracovníci plantáží. To se týká hlavně chráněných orangutanů, kteří se živí plody palmy olejné a majitelé plantáží je kvůli tomu nemilosrdně zabíjejí. Zločiny ale nejsou páchány jen proti přírodě a zvířatům, ale i proti samotným lidem. Nové plantáže totiž často vznikají na soukromých pozemcích bez souhlasu majitele, a tak dochází k vyhánění původních obyvatel. Pracovníci na plantážích také často pracují v neetických podmínkách za nižší než minimální mzdu.

 

Eating-Orangutan-Monkey-Animal-Nature-1560x1170

 

Výčet je to opravdu otřesný a sama se divím, jak to mohlo dojít takhle daleko. Řešení je bohužel jen jedno: přestat podporovat výrobce, kteří používají palmový olej, tedy nekupovat výrobky s obsahem palmového oleje. Ano, stále se bude využívat při výrobě biopaliv, čemuž asi příliš nezabráníme, ale když přestaneme kupovat produkty běžné spotřeby, které ho obsahují, výrobci s tím určitě začnou něco dělat a jeho produkce se alespoň sníží a nebude tak drastická. Možná se nám pak podaří dosáhnout nějaké rovnováhy, ke které bychom měli ideálně dojít i v pěstování jiných olejů. Když se nepoučíme, budeme mít za pár let stejný problém s řepkou olejkou či slunečnicí, možná i s olejem kokosovým.

 

My jsme se rozhodli vyslat alespoň malý signál výrobcům, jejichž produkty prodáváme. Rozhodli jsme se z našeho sortimentu vyloučit všechny produkty s obsahem palmového oleje. Týká se to následujících výrobků:

1. Všechna mýdla značky Weleda

2. Všechna parfemovaná mýdla Savon du Midi – v sortimentu zůstává oblíbené Olivové mýdlo, které palmový olej samozřejmě neobsahuje

3. Tuhá mýdla Sonett (jádrové a tuhé žlučové)

4. Tuhé mýdlo John Masters Organics

5. Zpevnňující máslo s olejem z baobabu Karethic

6. Vlasový balzám Karethic – ve složení je nespecifikovaný „vegetable oil“, který ještě ověříme u výrobce

7. Mýdlo Visaka

 

V současnosti pro vás hledáme náhradu tuhých mýdel bez palmového oleje. Určitě se máte na co těšit :) Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a podpoříte.

 

Mějte se krásně a produktům bez palmového oleje zdar!

 

Sára

 

Další užitečné informace najdete na stránce www.stoppalmovemuoleji.cz

Zdroj první fotografie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Oil_palm_plantation_in_Cigudeg-03.jpg

Views – 2486

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages