Greenwave's Blog

Přírodní opalovací krém: co vše musí splňovat?

Červenec 4, 2017
Posted by Greenwave

Jak správně vybrat přírodní opalovací krém z velké nabídky na našem trhu? Ne všechny, které se přírodně tváří, totiž přírodní jsou. Na co si při výběru dát pozor?

 

PŘÍRODNÍ OPALOVACÍ KRÉM OBSAHUJE POUZE MINERÁLNÍ FILTRY

Jistě vám neunikla zpráva brněnských vědců z Masarykovy univerzity, že některé opalovací krémy mohou vážně poškodit DNA. Jak je to možné? Vždyť by naši pokožku měly před poškozením naopak chránit. Problém ale je, že doposud běžně používané látky v opalovacích krémech velmi nepěkně reagují na sluneční paprsky. Takže se nám nejprve vsáknou do pokožky, a když se dostanou do styku se sluncem, začnou měnit svou povahu a poškozují DNA našich buněk. No, není to naprosto absurdní?

 

Když se podíváte na běžné opalovací krémy, zjistíte, že obsahují mix všemožných chemikálií, na jejichž dopady na lidské zdraví se teprve začíná postupně přicházet. Proto všem doporučuji, aby kupovali jen opravdu přírodní opalovací krémy s obsahem minerálních (fyzikálních) UV filtrů. Mezi nejbezpečnější z nich patří oxid zinečnatý, který se také používá nejčastěji. Některé společnosti používají oxid titaničitý. Jak tyto minerální filtry fungují? Když se smíchají se základovým rostlinným olejem či máslem, vznikne krém, který po rozetření vytvoří na pokožce ochrannou vrstvu mikro zrcátek. Tato malá minerální zrcátka efektivně odrážejí paprsky a zabraňují tak poškození pokožky.

 

IMG_0222

 

JEDINĚ KRÉMY BEZ NANO ČÁSTIC

Nenechte se zmást, když v popisu složení najdete oxid zinečnatý nebo titaničitý. Pořádně si zkontrolujte, jakou kvalitu minerálů výrobce používá. I výrobci přírodní kosmetiky totiž občas používají tyto minerály v nano kvalitě. To znamená ve zkratce to, že minerály nezůstanou na povrchu pokožky, ale dostanou se dovnitř. A to už rozhodně nechceme, protože stále není jisté, jak se takové minerály v našem těle chovají a jestli je náš organismus dokáže vyloučit. U oxidu titaničitého je ale prokázaná toxicita, pokud je právě v kvalitě nano.

 

Výrobci vám sice mohou tvrdit, že jedině krémy s nano minerály rozmažete úplně do ztracena a nebudete vypadat jako majitelé vápenky. Já ale raději budu mít mírně bílý nátěr, než abych na sebe plácala krémy s nano minerály, to zaprvé, a zadruhé: takový opalovací krém Wooden Spoon SPF 30 rozmažu bez problémů do ztracena a žádný bílý film na sobě nemám. A opalovací krém Wooden Spoon je naprosto bez obsahu nano částic. Společnost ale používá velmi kvalitní a jemně pomletý oxid zinečnatý, který pak velmi důkladně rozmíchává v rostlinných máslech a olejích, takže díky tomu vzniká krásně jemný, nebělící opalovací krém.

 

ŽÁDNÉ SYNTETICKÉ VŮNĚ, KONZERVANTY ANI PEGY

Je sice pravda, že taková ta typická vůně opalovacího krému mi vždy připomene letní dovolenou, ale právě syntetické parfemace se mohou na slunci chovat opravdu nevypočítavě. Kvůli nim vznikají pigmentové skvrny a pokožce ani organismu vůbec neprospívají. Podobně se chovají i syntetické konzervanty, zejména nechvalně proslulé parabeny. Osobně bych se při koupi opalovacího krému vyhnula i obsahu pegů, silikonů, různých zbytečných emulgátorů a pozor si dejte i na velký obsah různých éterických olejů – některé totiž mohou být fototoxické, i když výrobci na to většinou berou zřetel. Čím je opalovací krém jednodušší, tím lepší.

 

IMG_0962

 

Opalovací krémy v naší nabídce splňují všechna důležitá pravidla, avšak jedna značka výrazně vyčnívá. Opalovací krémy Wooden Spoon jsme si oblíbili už loni a letos zažívají velký boom i u vás, našich zákazníků. A není se čemu divit. Obsahují jen rostlinná másla a oleje, včelí vosk, vitamin E a ne-nano oxid zinečnatý ve výborné kvalitě. Opalovací krém Wooden Spoon SPF 30 se krásně roztírá, SPF 50 už sice mírně bělí, ale pro malé děti a citlivou pokožku je to ideální ochrana. Důležité je ale také to, že výborně fungují a před spálením chrání celou rodinu.

 

IMG_0213

 

Skvělá je Mádara i Alphanova, kde najdete opalovací mléka i hutnější opalovací krémy – ve variantách SPF 15, 20, 30 a SPF 50. Aby byl výběr o něco pestřejší, v sortimentu najdete opalovací krémy Biosolis, které fungují také na bázi minerálních UV filtrů a se kterými máme velmi dobrou zkušenost. Nebělí, nejsou tak mastné a skvěle se roztírají.

 

Jaký opalovací krém používáte vy? Vsadili jste už také na přírodu?

Krásné léto přeje

Sára

Views – 3536

Štítky:, , , , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages