Greenwave's Blog

Přírodní repelent proti otravnému hmyzu

Červen 1, 2016
Posted by Greenwave

V létě je důležité chránit se nejen proti sluníčku, ale také proti členům hmyzí říše. Takové klíště dokáže totiž pěkně znepříjemnit pohodovou procházku lesem, komáři vám zase překazí nejedno večerní grilování. Věděli jste ale, že se proti otravnému hmyzu můžete chránit i přírodně?

 

Mnohé chemické repelenty na tělo a různé odpuzující svíčky či jiné venkovní vymoženosti nepochybně účinkují dobře, avšak jejich zápach často znechucuje nejen hmyz, ale i nás samotné. Opravdu, sama jsem se nikdy nesetkala s klasickým repelentem, kterým bych se s radostí nastříkala. Jejich zápach mi vždy přišel přímo odpudivý a ani jsem se nedivila, že si klíšťata najednou drží odstup. Na procházku do lesa to zase tolik nevadí, ale co když chcete večer vyrazit na příjemnou procházku bez otravných komárů? Vůně samozřejmě není všechno, avšak ani složení repelentů většinou nebývá zrovna ideální a už při mírném vdechnutí začínají slzet a pálit sliznice, což neznačí nic dobrého. Hlavní účinnou složkou běžných repelentů je navíc látka diethyltoluamid, DEET, která může způsobit vyrážky, svědění a dokonce i problémy neurologického charakteru. Stručně řečeno: škodí nejen hmyzu, ale i lidem a jiným živočichům.

 

přírodní repelenty hmyz

 

Naštěstí ale existují přírodní varianty repelentů bez nebezpečných chemikálií. Ty obsahují účinnou směs éterických olejů, které velice dobře odpuzují hmyz. Přitom mají velice příjemnou a svěží vůni (velmi hezky voní například repelent Eco by Sonya). Klíšťata, komáři, ovádi a jiné breberky nesnesou vůni eukalyptu, citrónové trávy, levandule, tea tree, hřebíčku, rozmarýnu, cedru nebo máty. Pokud si tedy pořídíte přírodní repelent, s velkou pravděpodobností bude obsahovat kombinaci těchto éterických olejů. Kromě již zmíněného repelentu Eco by Sonya u nás sežene léty prověřený Effitan a také skvělý repelent Do lesa Mylo.

 

Repelent si ale snadno můžete vyrobit i na míru. Bude vám stačit lahvička s rozprašovačem, destilovaná voda, trocha alkoholu a esenciální oleje, jejichž kombinace vám vyhovuje nejvíce. Velice hezky voní eukalyptus v kombinaci s levandulí, citrónovou trávou a mátou. Sprej před použitím vždy důkladně promíchejte. A pokud chcete vyrobit extra silný repelent do terénu, můžete směs éterických olejů smíchat s jablečným octem. Éterické oleje však nikdy nepotírejte na pokožku neředěné.

 

Podobnou směs si můžete připravit i na zahradu či terasu. Éterické oleje můžete nakapat do aromalapmy nebo na aromakamínky, ze kterých vytvoříte jakousi ochrannou hranici. Oleje můžete používat i doma. Nejlepší je, když se směs olejů vypařuje blízko okna, aby odpudila případné nezvané hosty :)

 

A co vy? Máte nějaké tipy, jak se v létě chránit před hmyzem?

 

Krásný červen přeje

 

Sára

Views – 1891

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages