Greenwave's Blog

Pupalkový olej pro zdraví i krásu

Říjen 30, 2016
Posted by Greenwave

Pupalka dvouletá je bylina nápadná velkými, jasně žlutými květy a také tím, že rozkvétá pozdě odpoledne nebo k večeru. Do Evropy byla původně dovezena v 17. století ze Severní Ameriky jako zelenina. Z jejího kořene lze připravit zdravý salát, ale dnes se tato rostlina pěstuje více pro drobná kulatá semínka, ze kterých se lisuje zlatožlutý olej. Olej od Primavery je za studena lisovaný a zakonzervovaný tekutým plynem argonem, který bezpečně chrání olej spolu s UV sklem před oxidací, díky čemuž vydrží o mnoho let déle, než je uvedeno na obalu.

 

Chuť a vůně oleje se přírodě moc nepovedla (bohužel trochu připomíná sádlo), ale jeho zdravotní přínos je nedocenitelný. Za studena lisovaný pupalkový olej obsahuje esenciální mastné kyseliny linolenovou, linolovou a olejovou, které se podílejí na imunologických funkcích lidského organismu. Pro obnovu a regeneraci buněk (i kožních) jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné, ale tělo si je neumí vytvořit, a je tak zcela závislé na potravě.

 

Tento olej se vyplatí užívat i v malých dávkách jako preventivní antioxidant pro posílení imunity, ale doporučuje se i pro úpravu hormonálního a měsíčního cyklu, při předmenstruačních bolestech i cévních chorobách. Jako kosmetikum má široké spektrum použití – k hojení ran, při popáleninách, různých nemocech kůže a suchosti.

 

pupalka

 

V podzimním období se vyplatí pořídit si pupalkový olej jako levné univerzální sérum, které pokožka ocení zejména při postupném ochlazování. Pupalkový olej je totiž dostatečně mastný, aby chránil pokožku i v mírném mrazu.

 

Pokud máte velmi suchou pleť, aplikujte 2x denně do vlhké pleti (nebo raději do mokré, dokonale se vsákne, ráno eventuálně přidejte přes olej ještě vrstvu lehkého denního krému. Pokud by vám vůně příliš vadila, do 30 ml si přidejte 3-6 kapek růžového nebo levandulového éterického oleje. Olej lze rovněž naředit lehčím olejem – například BIO mandlovým.

 

Pupalkový olej obsahuje přirozeně vitamín E, proto může být prevencí před vznikem vrásek. Bez příměsí ho mohu vřele doporučit i pro ekzematickou a alergickou pleť. Mně osobně pomohl letos na podzim i s dermatitidou. Znáte to, přijde podzim a stres a kolem pusy a nosu se vám objeví zarudlé suché flíčky. Nepomůže ani promašťování ani vysušování, ale nějaké ty látky v pupalkovém oleji nakonec zabraly. Po dvou týdnech jsou flíčky pryč.

 

A co vy a rostlinné oleje? Používáte raději olej a nebo krém?  Nebo nějakou super kombinaci obojího?

Hezký podzim přeje
Denisa

Views – 1802

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages