Greenwave's Blog

Umění koupele

Říjen 18, 2020
Posted by Greenwave

Místo fitka procházka, a vana nahradí wellness… Téhle realitě teď čelíme. Možná ale zjistíte, že můžete být sami sobě skvělým terapeutem!

 

Voňavé, teplé koupele milovali už staří Řekové a Římané. V době antiky pečovali lidé o své tělo se vší vážností. Tělo bylo vnímáno jako chrám ducha. Z této doby také pochází staré dobré, a hlavně chytré přísloví – „Ve zdravém těle, zdravý duch“.


IMG_5889

 

KOUPEL JAKO RITUÁL

Voda, vonné silice, oleje a další přísady, to vše využívali naši předkové pro očistu těla, ale také mysli. V horké lázni lze odložit a zanechat všechny starosti všedního, ale i hodně špatného dne. Nevěříte? Tak se zkuste ponořit…

 

Pokud máte doma vanu, z vaší koupelny můžete jednoduše vytvořit oázu s pozitivní energií, která vám dovolí zanechat stres a starosti za dveřmi. Obklopte se krystaly a krásnými předměty nebo květinami. K vaně si připravte nahřátý ručník, pár svíček a klidně i sklenku vína. Víno obsahuje polyfenoly – antioxidanty, které vám pomohou odplavit toxiny, především napětí.

 

Ideální uvolňující koupel má mít teplotu těla, takže 38-39°C. Taková koupel je příjemná a ozdravná. Lázeň by neměla trvat víc, než 20 minut.

 

Koupel si ordinujte pravidelně a budete se těšit už cestou z práce. Není nad to vědět, že vás doma čeká teplá voňavá lázeň. Koupel vynechte, když budete nemocní. V těhotenství je potřeba dbát zvýšené opatrnosti v případě přísad.

 

IMG_5890

 

Rozhodně si pořiďte pár voňavých přísad do koupele. Vybírejte je podle nálady, rozpoložení mysli, podle počasí nebo zdravotního stavu. Dají se koupit hotové, nebo si je můžete snadno připravit sami. Některé se vyplatí mít v zásobě, třeba pro případ, že cestou domu vymrznete.

 

HOTOVÉ KOUPELOVÉ PŘÍSADY

1) Pěnivé – těch je bohužel v přírodní kosmetice málo. V této chvíli nabízíme jen dětské pěny do koupele od Jack´n Jill a měsíčkovou přísadu od Sonettu. Obě voní dost jemně, ale vytvářejí pořádnou pěnu. Pokud po ní toužíte, není co řešit!

 

2) Olejové a mléčné – tyto netvoří pěnu, ale za to vyživí kůži a skýtají mnohem lepší aroma zážitek.

 

Osobně nedám dopustit na PRIMAVERA Koupel Zázvor Limeta (pozor není vhodná pro těhu) – jedno až 2 víčka, a koupelna je plná osvěžující radostné vůně. Po koupeli je dobrá nálada zaručena! Od Primavery můžete zkusit ještě Levanduli s Vanilkou nebo Růži a Osmanthus.

 

WELEDA Jehličnanová – miluju! Krásně se po ní dýchá, dobře vás uklidní před spaním. Je to jako hajat na mechu a vdechovat vůni čerstvého jehličí.

 

Pro uvolnění svalů a prohřátí, třeba po dni na lyžích, moc lobuju za Arniku. Tahle koupel nenechá vaše tělo trpět. Dejte si ji večer a ráno vás nic nebude bolet.

 

Pro zklidnění je perfektní Weleda Levandulová.

 

IMG_5884

 

JAK SI PŘIPRAVIT DOMÁCÍ PŘÍSADY DO KOUPELE

Koupel je jednou z hlavních metod aromaterapie. Vůni v lázni nasáváme nejen nosem, ale i pokožkou, proto se terapeutický účinek dostavuje velmi rychle.

DIY receptů na koupelové přísady najdete na internetu opravdu hodně. Mohou to být soli, mléčné přísady nebo šumivé koule. Fanatazii se meze nekladou. Já osobně připravuji jednoduché čerstvé přísady z toho, co mám zrovna doma.

 

Poukd máte doma pár éterických olejů, máte vyhráno. Do koupele nejsou vhodné úplně všechny, buďte rozhodně obezřetné v těhotenství. Existuje spousta kvalitní literatury.

 

Éterické oleje nejsou rozpustné ve vodě, proto potřebují emulgátor. Nejlépe s obsahem tuku – ideální je 30% smetana nebo sulfátovaná neutrální olejová koupelová báze. Myslím, že nabízí třeba Aroma Zone nebo Nobilis. U některých éterických olejů není problém použít jako základ mořskou sůl, v tomto případě musíte volit trochu slabší ředění.

 

Éterický olej vybírejte podle svých potřeb a dodržujte maximální dávkování na lahvičce. Pro děti a těhotné platí dávkování poloviční. Pro děti do 1 roku aroma koupele nedoporučuji vůbec.

 

Můžete vyzkoušet i skvělé směsi COLD Comfort a SLEEP Comfort, které jsou předurčeny k používaní také v lázni. Přesné dávkování najdete na lahvičkách.

 

IMG_5888

 

JAK VYBRAT

Éterických olejů existuje velká škála. Tady jsou ty dostupnější, které může do koupele použít většina z vás.

RŮŽE – celková regenerace, posílení ženství, léčí všechny srdeční problémy, ztrátu partnera apod.

GERÁNIUM – pro květinový zážitek, při PMS, klimaktériu, ztrátě ženství.

LEVANDULE Lékařská – přináší uvolnění a nalezení vnitřního klidu, ulevuje při úzkosti a strachu, nespavosti.

CITRUSY – Limeta, Pomeranč, Mandarinka – osvěžují a odstraňují únavu, přináší dobrou náladu.

ROZMARÝN – prohřívá nedostatečně prokrvené končetiny, únava, nízký tlak (nedoporučuji v těhotenství a při vysokém tlaku).

BOROVICE PÍNIE, SMRK, JEDLE, CEDR – ulevují při nachlazení, posilují při vyhoření a působí proti únavě organismu, pomáhají hlubšímu dýchání (nedoporučuji v těhotenství a při vysokém tlaku).

EUKALYPTUS RADIATA – ulevuje při nachlazení a rýmě (nedoporučuji v těhotenství a při astma).

YLANG YLANG – oživuje, povzbuzuje, působí euforizačně, vrací sexuální apetit, skvělý proti celkovému vyhoření.

 

Pokud si vytváříte koupel sami, smíchejte nejdříve ingredience v misce, až po tom je lijte do napuštěné vany.

 

RECEPTY podle Vivien, spoluatorky knihy So duftet Glück (Tak voní štěstí):

Prohřívací koupel

miska mořské soli (nebo 0,5 dl smetany 30%, nebo kokosového mléka)

5 kapek Eukalyptus globulu

5 kapek Pomeranč bio

 

Uvolňující koupel

0,5 dl smetany, kokosového mléka nebo 3 lžíce medu

1 kapka Růže Damašské 10%

2 kapky Santalu Indického

3 kapky Levandule lékařské

 

Moje tipy na další koupele a přípravky :

 

Lesní koupel pro dýchací cesty

miska mořské soli (nebo 0,5 dl smetany 30%, nebo kokosového mléka)

4 kapky Borovice limba (pínie)

2 kapky Eukalyptu globulus

 

Zklidňující masážní olej

50 ml mandlového oleje Primavera

10 kapek Levandule lékařské

6 kapek Vanilky

3 kapky Heřmánku pravého

 

Další aroma tipy najdete v  na Instagramu Primavera-cr .

 

Koupele z článku najdete zde.

Dejte vědět, jestli vám byl článek k užitku a opatrujte se!

 

D.

 

Views – 1439

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages