Greenwave's Blog

Všemocná manuka

Březen 19, 2018
Posted by Greenwave

Primavera nás na začátku roku překvapila změnou klíčové ingredience v oblíbené řadě Brutnák-Heřmánek, kdy heřmánek nahradila manukou. Co je to vlastně manuka a jaké má účinky na naše zdraví?

 

Trochu jsme se pídily po tom, proč k takové zásadní změně došlo. Heřmánek je přece bylina s úžasnými účinky, tak proč se v Primaveře rozhodli ho nahradit? Když jsme si ale začaly pročítat, k čemu všemu je manuka dobrá, usoudily jsme, že nová řada Brutnák-Manuka bude ještě mnohem lepší!

 

Manuka pochází z Nového Zélandu a řadí se do čeledi Myrtaceae (Myrtovité). Éterický olej se získává parní destilací z listů až 5 metrů vysokého stromu a má jemně lesní nasládlou vůni. Tak trochu připomíná tea tree, a proto se jí někdy říká novozélandský čajovník. I vlastnosti těchto rostlin jsou podobné. V tradiční řeči Maorů znamená slovo Manuka „cítím se dobře“. A právě Maorové využívali manuku od nepaměti.

 

Éterický olej je bohatý na mnoho druhů flavonoidů (ty vynikají svými antioxidačními účinky) a terpenů, které mají dobré antimikrobiální, antimykotické, protizánětlivé a protialergické účinky. Olej je skvělým pomocníkem při léčbě ekzémů, lupenky, akné a rozličných zánětů. Některé zdroje uvádějí, že již při 1% ředění disponuje tento éterický olej desinfekční silou rovnou peroxidu vodíku.

 

Antibakteriální schopnosti a protizánětlivé účinky oblíbili i výrobci přírodní kosmetiky po celém světě. Pro svou schopnost udržet zdravou a čistou pleť se přidává snad do všech typů kosmetických přípravků. Jako první s ní přišli novozélandští výrobci jako je Living Nature nebo Antipodes a dnes i Primavera.

 

Éterický olej z manuky a jeho využití:

- Neředěný můžete použít v množství 1 kapky na pupínky a drobná poranění

- Olej můžete přidat po kapce do dávky šampónu, pokud vás trápí lupy

- Olej působí pozitivně při plísňových onemocněních, přidat ho můžete do spreje pro péči o nohy nebo do krému na chodidla

- Pomáhá při infekcích cest dýchacích. Do difuzéru či lampy použijte v kombinaci s citrónem, grepem, jedlí, pomerančem apod.

 

Nikdy nepoužívejte neředěný vnitřně, a dbejte na nižší ředění v těhotentství. Pro děti doporučujeme od 1 roku věku.

 

manuka med

 

Velmi ceněný je i manukový med. Obsahuje látku methylglyoxal, takže prý dokonce dokáže zatočit i s bakteriemi v trávicím traktu. Účinkuje např. i na Staphylococcus aureus a Helicobacter pylori. (wiki a další zdroje). V současné době se provádí mnoho vědeckých pokusů při léčení ran a vředů pomocí manukového medu.

 

Vzhledem k tomu, že se nám sem dostávají choroby a viry z celého světa, je možné, že manuku začneme brzy hojně využívat.

Co vy na to? Máte s ní zkušenost?

Vaše D. a S.

 

https://www.smh.com.au/healthcare/researchers-show-just-how-effective-manuka-honey-is-in-healing-wounds-20170902-gy9gqi.html

http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/manukovy-med-manuka-med-a-nase-zdravi-proc-si-ho-dat/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Balm%C3%ADn_metlat%C3%BD

Views – 2150

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages