Greenwave's Blog

Zaručené tipy, jak se zbavit chřipky

Únor 1, 2017
Posted by Greenwave

Chřipka nás ohrožuje bez výjimky. Můžete mít sebesilnější imunitní systém a jíst spousty vitamínů, ale stačí, když někde prochladnete nebo onemocní někdo v rodině a nemoc je tu. A pro tenhle případ je dobré mít doma nejen zásoby zázvoru, medu, citrónu a česneku, ale i éterických olejů ve všech formách.

 

PREVENCE

Pokud někdo ve vaší blízkosti onemocní, máte ještě stále šanci, že to nechytnete, nebo onemocníte lehčí formou. Zásadní je prevence. Osobně jsem se přesvědčila, že PREVENCE = DESINFEKCE. Chřipkový vir může na hladkém povrchu přežít až 5 dní, proto je potřeba desinfikovat vše, čeho se dotýkají i nemocné osoby: kliky, toalety, telefony, klávesnice a podobně. Vřele doporučuji Povrchovou desinfekci Sonett, která je šetrná a zároveň velmi silná. A asi nemusím připomínat, že je potřeba nejen mýt si ruce, ale zároveň je pravidelně desinfikovat, zejména pokud jezdíte MHD. Výborně funguje Desinfekce na ruce Dr. Bronner’s, která díky levandulovému éterickému oleji nevysušuje a díky praktickému balení ji můžete nosit stále u sebe.

 

O tom, že éterické oleje ničí viry, jste již asi slyšeli. Takové oleje z eukalyptu, cajeputu, ravintsary, šalvěje, tymiánu nebo citrónu mohou zničit velké množství virů a bakterií. Při fyzickém kontaktu ničí i streptokoky a stafilokoky.

 

Ale desinfikovat je potřeba i vzduch a peřiny. Proto často větrejte a používejte desinfekci do prostoru. Mně se osvědčil Sprej na čištění vzduchu Pranarom. Obsahuje silnou směs éterických olejů z eukalyptů, zázvoru, geránia, ravintsary, skořice a dalších. Výrobce uvádí, že eliminuje množství virů v ovzduší, a to včetně chřipkového (A H1N1), bakterie typu streptococcus, plísně i alergeny. Tímto sprejem stříkám i peřiny a matrace. Pokud jsou peřiny propocené, můžete je dát sušit do sušičky, která rovněž desinfikuje. Opět doporučuji přidat pár nástřiků nebo pár kapek eukalyptového oleje před sušením.

 

Sprej na čištění vzduchu a Nosní sprej Pranarom

 

S desinfekcí vzduchu vám doma může pomoci i aromadifuzér. Pokud řádí rýma a horečky, používám kombinaci éterických olejů ravintsara a citrón, případně s kapkou eukalyptu, ale použít můžete i skvělou směs Cold therapy – ta ale není příliš vhodná pro astmatiky.

 

POZOR: Tam kde jsou malé děti, nepoužívejte tyto silné kombinace éterických olejů a k desinfekci vzduchu využijte spíše citrón, pomeranč nebo jehličnanové oleje.

 

Na posílení imunity mohu ze své zkušenosti doporučit různé přípravky s betaglukany z hlívy ústřičné a nebo třeba KALOBU, přípravek na bázi jihoafrické pelargonie ► http://www.kaloba.cz/

 

Zena s rymou

 

NEMOC

I již nemocnému člověku mohou éterické oleje usnadnit a urychlit léčbu. Nejen, že mají antivirotické a antibakteriální účinky, ale navíc se chovají jako adaptogeny – neoslabují vlastní imunitu, jako třeba antibiotika, která při ničení virů zabijí vše okolo, ale naopak buněčnou imunitu jemně stimulují.

 

Doma se vyplatí mít tyto éterické oleje:

 

EUKALYPTUS: pomáhá při rýmě a všech virových onemocněních, minimálně zkracuje dobu, kdy smrkáte :) . Do aromalampy používám eukalyptus globulus či jemnější chemotyp eukalyptus radiata (hodí se i pro děti a astmatiky) nebo již hotové přípravky s eukalyptem, jako je například Primavera Balzám Cold therapy. Ten lze použít pod nos i na kraj nosu a kromě toho, že uvolňuje rýmu, pečuje i odřenou kůži pod nosem. Pranaróm Nosní sprej obsahuje velkou dávku éterických olejů, které vám protáhnou nos jako velmi silné kapky.

 

CITRÓN: éterický olej z citrónu ochlazuje mysl i tělo, hodí se do lampy i do vody na zábaly při horečkách. Navíc se dobře kombinuje s ostatními oleji. Moc ráda mám kombinaci citrónu s tymiánem.

 

RAVINTSARA (Cinnamomum camphora): éterický olej z rostliny z kafrovitého madagaskarského stromu se často zaměňuje s ravensarou. Tento olej obsahuje cineol, který najdeme například v eukalyptu, a proto se vyznačuje podobnou ostrou vůní. Ravintsara velmi účinně eliminuje vzdušné viry, ale působí i proti množení bakterií, což využijete například při rýmě. Přidávat ho můžete do difuséru, lampy, nebo třeba do masti proti rýmě (na 25 ml např. Cold therapy balzámu stačí 1-2 kapky, rozehřát a zamíchat). Nedoporučuji pro těhotné ženy a děti do 2 let.

 

Éterický olej Ravintsara a Balzám Cold Therapy

 

TULSI: již obyčejná bazalka má aseptické účinky na hrdlo a trávicí systém, ale bazalka svatá původem z Nepálu má ještě větší sílu. Éterický olej používám při bolestech v krku jako přísadu do kloktadla, ale i jako desinfekci ovzduší při kašli a rýmě. Doma mám vždy čaj od PUKKY ze 3 druhů Tulsi, který pomáhá při prvních příznacích nemocí.

Kloktadlo: 2 lžičky mořské soli smíchám s 1 kapkou tulsi a 1 kapkou citrónu, doliju sklenici teplou vodou a kloktám několik minut. Vše je potřeba vyplivnout. Kloktání slouží k desinfekci krku.

 

TYMIÁN THYMOL: využívám především na olejové obklady a do lampy při suchém a zánětlivém kašli. Lze použít i hotový balzám Cold Therapy Primavera, který mažete přímo na průdušky – uuvolňuje hlen a odkašlávání.

 

Ano, zdá se, že je těch přípravků spousta, ale když už je máte doma, vydrží vám minimálně na dvě zimy. A až bude na jaře kvést bez a lípa, tak na ně určitě vyrazte a něco si usušte, na vypocení jsou nejlepší.

Když budete mít nějaké další chřipkobijce, určitě nám napište svůj tip :)

Vaše D.

Views – 1530

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages