Greenwave's Blog

Zbavme se rýmy!

Listopad 30, 2012
Posted by Greenwave

Vypadá to, že po podzimním období se zima na dobro usídlila v našich krajích. Pokud nepatříte osoby, které zimu milují, ale naopak máte toto období spojeno s tím, že musíte sebe i děti balit do několika vrstev jako cibule, a i přesto se potýkáte s nikdy nekončícími rýmičkami a kašlíkem, věřte, že než jsem potkala aromaterapii, byla jsem na tom úplně stejně.

 

 

Teorie říká, že aromaterapie je terapie vůněmi – přesně řečeno éterickými oleji. Pod pojmem „éterické oleje“ si většina nezasvěcených představuje vonné přísady do aromalampy. Bohužel ne všechny tyto substance jsou skutečnými éterickými oleji, ale často jejich chemickými napodobeninami, které vám žádný léčivý účinek nepřinesou. Spíše naopak, protože po zahřátí se z nich mohou odpařovat velmi škodlivé, ba i karcinogenní látky.

 

Skutečné éterické oleje jsou velmi koncentrované látky, které se získávají výhradně z aromatických bylin, ovoce nebo dřeva. Však víte – rozemnete rozmarýn a silice ulpí na pokožce, a voní. Ty nejlepší a nejsilnější účinky mají silice získané z biodynamicky vypěstovaných rostlin. Navíc u nich máte jistotu, že neobsahují pesticidy nebo těžké kovy. Na pozoru buďte zejména při koupi citrusových silic, které se získávají lisováním z kůry, která může být (v případě konvenčního pěstování) mnohokrát chemicky ošetřována.

 

éterické oleje biodynamické zemědělství

 

A co že je na těch éterických olejích tak báječného? Všechny éterické oleje ničí viry, působí antibakteriálně a antisepticky. Pro představu – obsahují molekuly látek, které jsou obsaženy v mnoha lécích tradiční medicíny, ale i jiných prostředcích. Například šalvěj obsahuje až 100x více fenolů než stejné množství chlóru, a přitom není toxická. Jak je to možné? Éterické oleje se snadno vylučují z těla – vydechováním, potem nebo močí. Další výhodou je, že nejlepších účinků dosáhnete při pouhé inhalaci nebo vnější aplikaci – to znamená zapálit si aromalampu, dát si koupel a promasírovat své tělo vonným olejem.

 

Aromaterapie je bezpečná pro děti i dospělé, pokud ji umíte používat. Jako začátečníci se držte několika pravidel:

  1. používejte kvalitní éterické oleje i lampy,
  2. volte nízké koncentrace (to co je pro vás málo, je pro děti někdy příliš),
  3. nepoužívejte tam, kde jsou děti mladší 1/2 roku + některé éterické oleje nepoužívejte u dětí vůbec,
  4. nepoužívejte neředěné éterické oleje nikdy na pokožku ani sliznice,
  5. Eukalyptus nepoužívejte u dětí mladších 6 let ani u astmatiků.

 

V období viróz může aromaterapie dobře doplňovat klasické léčebné procesy – prakticky zabraňuje šíření nemoci  na další členy domácnosti (aspoň mně to tak funguje). Při léčbě homeopatiky se mohou účinky navzájem ovlivňovat, proto se vždy poraďte s homeopatem.

 

Začněte nejdříve s metodou inhalace, která nejdostupnější. Stačí si pořídit kvalitní aromalampu nebo difusér a nakapat pár kapek éterického oleje. Já používám doma oboje. Difusér je bezesporu výkonnější a účinnější, no a také zvlhčuje vzduch v obdobích, kdy  máte doma přetopeno.

 

éterické oleje difuzér

 

 

Pro očistu domácnosti a běžnou prevenci virových onemocnění stačí přidat do lampy citrusové oleje (například. Mandarinka, Grep, Citrón) nebo silice z jehličnanů (Borovice nebo Smrk). Tyto pročišťují vzduch a zlepšují náladu. V době, kdy je již někdo z rodiny nachlazený, nasaďte silnější kalibr – Eucalyptus (nepoužívejte u dětí mladších 6 let), Myrtu, Tymiánu Linalol, Tea Tree.

 

Při akutních virózách kombinujte Citrón (ochlazuje při horečce a ničí streptokoky) s Ravensarou, nebo Tulsi. Podrobné návody najdete například v bibli aromaterapie – Voňavá lékárny od Valerie Worwood.

 

MOJE TIPY:

Do aromalampy si na zimu pořiďte 1-3 z těchto éterických olejů: Citrón, Smrk, Jedli, Mandarinku, Pomeranč, Eucalyptus (není vhodný pro děti do 6 let), Levanduli lékařskou, Tymián Linalol (pouze tento je vhodný pro děti), Tulsi, Eucalyptus Radiata (pro děti od cca 1 roku).

 

Při kašli, kdy nemůžete odkašlat: dejte do lampy 3 kapky Citrón, 2 kapky Tymiánu Linalol, uleví se vám během hodiny. Začnete vykašlávat.

 

Olejový obklad pro uvolnění průdušek při suchém kašli: smíchejte lžíci rostlinného oleje s 1 kapkou Tymiánu Linalol (u dospělých funguje nejlépe Tymián Thymol 19% Primavera Bio). Směs nalijte na papírový kapesníky, přiložte na hrudník, zakryjte mikroténovým sáčkem a ručníkem. Zahřejte se pod peřinou:) Začnete vykašlávat, čímž se průdušky vyčistí od hlenů i bacilů.

 

Při rýmě: buďte v teple! Nahřívejte dětské ruce i nohy v horké koupeli s přísadou Eukawohl (nad 6 let), která během chvilky uvolní dýchací cesty. Pod nos můžete máznout balzámem, který hojí odřenou kůži a zároveň působí antivirově. Prádlo a polštáře často desinfikujte Polštářkovým polštářkovým sprejem od Primavery. U malých dětí nahraďte kombinací Citrón a Tymián Linalol, nebo Citrón a Eucalyptus Radiata.

 

Všechny éterické oleje najdete zde Primavera Bio 100% éterické oleje

 

Více zase příště :)

Hodně úspěchů ve válce s viry přeje

Denisa

Greenwave

 

Poznámka: Tento článek, vychází pouze ze zkušeností a osobních autorky, není návodem.

Views – 1722

One thought on “Zbavme se rýmy!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages