Greenwave's Blog

Rozmáhá se nám tady takový nešvar aneb Jak správně používat éterické oleje

Květen 10, 2018
Posted by Greenwave

Aromaterapie a éterické oleje se těší rok od roku stále větší oblibě. Tomu nesmírně fandíme, protože samy nedáme na skvělé účinky aromaterapie dopustit již spoustu let. S tím, jak obliba éterických olejů roste, přizpůsobuje se i trh a ve světě se množí různé nekalé marketingové praktiky a mystifikace. Někdy jde o neškodné rady a tipy, ale v určitém procentu případů můžou být i zdraví nebezpečné.

 

I když se v našich článcích s Denisou zaměřujeme spíše na pozitivní věci, situace občas vyžaduje, abychom upozornily i na některá negativa. A ano, i skvělé éterické oleje mohou mít své negativní stránky, pokud je špatně používáte. Za posledních několik měsíců se s tím bohužel setkáváme stále častěji. Množí se nám dotazy zákazníků, které jasně poukazují na jistý trend, který se v posledních pár letech čím dál víc rozmáhá – nadužívání a hlavně CHYBNÉ používání éterických olejů.

 

ÉTERICKÉ OLEJE A JEJICH KONZUMACE

S tímhle nešvarem se setkáváme stále častěji. Zákazník se podívá na éterické oleje Primavera a zeptá se: „A když jsou v bio kvalitě, tak je můžu i jíst, že?“ „Četl jsem na internetu, že když budu jíst pár kapek oreganového oleje denně, dokonale mě to vyčistí od parazitů.“ A podobně.

 

V první řadě si musíme uvědomit, jak neskutečně koncentrované éterické oleje jsou. Pro jednu kapku éterického oleje mnohdy potřebujeme několik set kilo samotné rostliny. Když si dáte bylinný čaj, je koncentrace účinných látek oproti éterickému oleji naprosto nepatrná. Spousta bylin navíc obsahuje látky, které jsou jedovaté – třeba taková šalvěj obsahuje neurotoxický thujon.

 

Vnitřní konzumace některých éterických olejů může velmi zatížit játra. To se týká třeba anýzu, bazalky, hřebíčku, fenyklu, estragonu a dalších. Jak je to možné? Éterické oleje jako takové v přírodě neexistují a vznikají až zpracováním dané rostliny. Díky tomu vznikne látka s obsahem neuvěřitelného množství molekul v jedné kapce. A když tuto kapku pozřeme, začne ihned matabolizovat v játrech, čímž je může značně zatížit. Na játra je to prostě moc velké sousto, i když jde jen o jednu malou kapku.

 

Zatímco s několika lístky bazalky pozřeme zdravé množství obsažených látek, v několika kapkách sníme látky z několika kilogramů!

 

éterický olej šalvěj

 

Většina aromaterapeutů vnitřní užívání rozhodně nedoporučuje. Lidé mají tendenci vnímat éterické oleje stejně jako bylinky a ordinují si je pak sami bez jakékoliv konzultace. V zahraničí i u nás existuje samozřejmě spousta expertů, kteří s vnitřní konzumací éterických olejů pracují. Ale svým pacientům je předepisují úplně stejně jako léky. Antibiotika také nezobete preventivně každý den, ale jen tehdy, kdy vám je předepíše doktor.

 

NEŘEDĚNÉ ÉTERICKÉ OLEJE A APLIKACE NA POKOŽKU

Nesmírně důležité pravidlo, které nesmíme v aromaterapii opomenout, je ŘEDĚNÍ ÉTERICKÝCH OLEJŮ. Už jsem to jednou psala, ale zopakuji to: éterické oleje jsou velmi koncentrované. Velká většina z nich proto nesmí přijít do styku s pokožkou v neředěném stavu. Když si přede mnou někdo začne na kůži kapat bergamot, který si zrovna koupil, trnu hrůzou. Obzvlášť v létě. Éterické oleje mohou být silně fototoxické a to, co s pokožkou udělají při kontaktu s UV zářením, může být velmi nepříjemné a bolestivé. Některé mohou pokožku podráždit i bez kontaktu s UV zářením. A když píšu podráždit, nemyslím tím svědění a pálení, ale vážné poškození pokožky. Jde o chemickou látku, nikoliv o pečující olejíček.

 

O fototoxixitě éterických jsme psaly v jednom z předchozích článků, konkrétně ZDE. Nezapomeňte, že kůži vám může popálit jakýkoliv citrusový olej, který není zbavený furocumarinu. Jedinými bezpečnými oleji, které můžete používat bez ředění, jsou ty z levandule lékařské a tea tree.

 

základový olej

 

Situace se naprosto mění, když éterický olej naředíte ideálně v základovém oleji. Ve vodě rozpustné nejsou, proto není vhodné je kapat přímo do horké koupele, ale můžete použít mléko nebo med.

 

Na 50 ml mandlového oleje vám často postačí třeba jen 5 – 10 kapek oleje éterického. A právě těchto naředěných pět kapek může vašemu organismu velmi prospět. Věřte mi, bohatě to stačí, i když se to možná na první pohled nezdá.

 

Pleťový olej

2-5 kapek éterického oleje smíchejte s 30 ml mandlového nebo jojobového oleje

Inhalace

1 kapku éterického oleje přidejte do mísy s horkou vodou, inhalujte 5 minut

Masážní tělový olej

10-25 kapek éterického oleje předejte do 100 ml základního masážního oleje nebo použijte sezamový, avokádový, jojobový či mandlový olej.  U dětí stačí 5- 12 kapek na 100 ml oleje.

Aroma koupel

5-15 kapek éterického oleje smíchejte se základním koupelovým olejem a směs přidejte do napuštěné plné vany. Koupel nohou: 3-5 kapek

 

A CO ÉTERICKÉ OLEJE A DĚTI?

Éterické oleje samozřejmě můžete využít i v péči o dítě, jen je potřeba dodržovat ještě přísnější pravidla. U kojenců však aromaterapii vůbec nedoporučujeme. Dítě vnímá vůně velmi intenzivně a vytváří si čichovou paměť. Navíc je pro něj nejdůležitější vůně matky, na kterou se potřebuje fixovat. Dalšími vůněmi jen narušujeme tento proces. Pokud má kojenec zdravotní problém, který chcete řešit pomocí aromaterapie, poraďte se s ověřeným a opravdovým aromaterapeutem.

 

éterické oleje a děti

 

Dětský organismus je velmi citlivý, proto musíme éterické oleje ředit podstatně více, než když je používáme my sami. Obecně platí, že stačí méně než poloviční dávkování v poměru k běžnému receptu pro dospělého.

 

Nechci samozřejmě nikoho strašit, ale informovanost je v dnešní době fake news a různých dezinformací opravdu to nejdůležitější. Nevěřte všemu, co si přečtete na internetu a nevěřte všemu, co vám tvrdí různé firmy prostřednictvím marketingové masáže.

 

V Greenwave prodáváme éterické oleje Primavera, které se v Evropě řadí mezi naprostou špičku. Většina z nich je získaná z pěstitelských projektů biodynamického zemědělství, o rostliny pečují lidé, kteří s Primaverou spolupracují často již déle jak 30 let. Každá várka oleje je přísně kontrolována, aby neobsahovala ani molekulu něčeho špatného. Pokud se najdou v éterickém oleji těžké kovy nebo jiné anomálie, olej nejde nikdy do prodeje. A přesto, když se mě někdo zeptá, jestli může jíst oreganový olej Primavera, řeknu mu: ROZHODNĚ NE. A není to proto, že by byl tento konkrétní olej nekvalitní. Naopak je velmi kvalitní, velmi silný a o to víc by mohl uškodit, pokud nebude užíván pod dohledem zkušeného aromaterapeuta.

 

Používejte, prosím, selský rozum a nechte si radit od opravdových, nikoliv samozvaných odborníků na aromaterapii. Jedině tak se vyhnete problémům, které vám špatné rady a tipy mohou způsobit. Skvěle vám poradí třeba aromaterapeutky z webu Kouzlo vůní.

 

Tento článek jsem sepsala na základě svých a Denisiných zkušeností a znalostí. Čerpáme z informací, které nám poskytují přímo aromaterapeuti z Primavery, a také z těch, které jsme získaly od našich spřátelených aromaterapeutek z České republiky.

 

Krásné jaro přeje

Sára Goldbergerová

 

Views – 2833

Štítky:, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages