Vánoční perníčky
Tyto perníčky není třeba připravovat v předstihu, jsou hned měkké a konzumovatelné
Ingredience:
- 800 hladké mouky (doporučuji bio žitnou)
- 300g medu
- 300g pískového nebo třtinového cukru
- 300g másla
- 4 vejce
- 1 dl mléka
- 2 lžičky sody bikarbony nebo kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 velká lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1/3 lžičky mletého hřebíčku, badyánu a anýzu
- Vyšlehané vajíčko (potírání perníčků)
Suroviny můžete použít klasické nebo bio. Jako koření (skořice, hřebíček, badyán a anýz) můžete použít také předem připravenou směs, pro voňavé perníčky na tuto dávku se hodí cca 40-50g perníkové směsi.
Těsto: Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchejte, přidejte mléko, koření a kakao (může/ nemusí být). Promíchejte, přidejte mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujte. Udělejte bochánek, vložte ho do moukou vysypané nádoby, a přikrytý nechte odpočívat na dně lednice nejméně 12 hodin (příp. zabalte do folie).
Pečení: Těsto vyválejte na cca 3-4mm tloušťku a vykrajujte (u větších vykrajovátek doporučuji hrubší těsto, aby se perníčky nelámali). Pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě nastavené na 180°C (stačí pár minut, menší vykrajovátka kratší, větší delší časový interval). Ihned po upečení je můžete/ nemusíte potřít vyšlehaným vajíčkem (jsou pak lesklejší).
Zdobení: Perníčky můžete zdobit s bílkem vyšlehaným s moučkový cukrem (doporučuji alespoň dvakrát přesít jemném sítkem) a kapkou citronu. Dle mých zkušeností, děti mají rády barevné zdobení (holčičky růžovou, samozřejmě), dospělý preferují spíše jednoduchou bílou polevu. Perníčky můžete také namáčet v čokoládě (slepovat je marmeládou, doporučuji domácí švestkovou, u varianty pro dospělé před slepováním vnitřní stranu perníčků vydatně potírám kvalitním rumem, používám Original Stroh 80).
Zatímco já již tradičně zdobím perníčky pro celou rodinu bílkem (který mi velice zručně a profesionálně o adventu vyšlehává můj partner), moje maminka preferuje čokoládovou variantu. Proto jsem kromě bílkového zdobení připravila také ukázku perníčků s polevou z hořké čokolády a čokoládovými hoblinkami Dolfin, a čokoládového dortíku z perníkových minikorpusů. Doporučuji servírovat spolu s výtečným čajem od Harney and Sons s příchutí mandlí, vanilky a kardamonu.
Přeji všem chutné a voňavé Vánoce, Jana Filová
Další ukázky zdobení a servírování (nejen) vánočních perníčků budu průběžně zveřejňovat ZDE
Views – 3717
Čestně prohlašuji, že jsem pekla podle Jany a tento recept funguje. Perníčky jsou měkké a výtečné! Upekla jsem s malou modifikací: místo hladké mouky 00 jsem použila BIO Špaldovou hladkou, napůl smíchanou s pšeničnou hladkou BIO (z Pro Bio). Povrch perníčků již není tak hladký, ale zase jsou ještě o trochu zdravější. Rovněž jsem vynechala cukr ( a to úplně). Nedoporučuji místo sody prášek do pečiva – perníčky trochu víc vyběhnou. Příště se budu receptu držet přesně:)