Kurkuma nad zlato
Když se řekne kurkuma, většina z nás si vybaví oranžovo žlutou indickou směs koření kari. Málokdo ale ví, že kurkuma má díky svým báječným účinkům na organismus velké zastoupení v ajurvédské medicíně. Jak ji tedy nejsnáze zařadit do jídelníčku, abychom mohli využít její pozitivní vlastnosti?
Chuť kurkumy přímo miluji, ale je pravda, že ji v kuchyni příliš nevyužiji, což je ale velká škoda. Nejdůležitější složkou kurkumy je kurkumin, který má velice silné antioxidační, protizánětlivé a dokonce i protirakovinné účinky. Kurkuma působí také antibakteriálně, proto se v Indii často používá na lepší hojení různých ran. Kurkuma samozřejmě prospívá i zdravým lidem, jelikož chrání organismus a posiluje imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá proti vysokému tlaku a naopak snižuje cholesterol a příznivě působí i na mozek. Výčet jejích pozitivních účinků by mohl pokračovat takřka donekonečna .
Je samozřejmé, že pro podporu léčby závažných onemocnění nestačí zařadit kurkumu do jídelníčku – takové dávky jsou totiž pořád moc nízké. V dnešní době se pro léčebné účely dají naštěstí sehnat přípravky s velmi koncentrovaným množstvím kurkuminu. Přesto má i pravidelná konzumace tohoto koření nepopiratelný pozitivní vliv na naše zdraví. Takže pokud chcete svůj organismus pořádně povzbudit, doporučuji kurkumu do jídelníčku zařadit, především v zimních měsících. Žlutý prášek má totiž krom jiného skvělé prohřívací účinky. A jaký je nejlepší způsob k pravidelné konzumaci tohoto zázraku? Mně se nejlépe osvědčilo takzvané „zlaté mléko“, které popíjím každý večer. Příprava je velice jednoduchá.
Budete potřebovat:
- kvalitní bio kurkumu, na hrnek mléka stačí tak půl lžičky
- mléko (já preferuji rostlinné, například ovesné),
- trochu pepře - účinky kurkuminu se totiž umocňují v kombinaci s piperinem, který najdeme právě v pepři,
- trochu kokosového oleje – kurkumin se rozpouští v tucích a kokosový tuk je velmi kvalitní a zdraví prospěšný
- trochu medu nebo jiné vámi preferované sladidlo
- podle chuti můžete přidat trochu skořice
Všechny ingredience mícháme na mírném plameni a vše necháme trochu povařit. Pak slijeme přes jemné sítko a „zlaté mléko“ je na světě! Recept je to opravdu jednoduchý, ale účinky tohoto nápoje jsou více než blahodárné. Uvidíte, že si na vás jen tak nějaký bacil nepřijde a budete mít mnohem více energie.
Vše nejlepší do roku 2016 a hlavně hodně zdraví!
Sára
Views – 2860
Štítky:zdraví
[...] i trochu kurkumy. Nebo každý večer popíjejte zlaté mléko, o kterém si můžete přečíst zde. Popíjení čajů vás příjemně zahřeje a správně zvolené bylinky mohou předejít [...]
[...] ještě posílíte svou imunitu. Nebo si uavřte takzvané zlaté mléko, o kterém jsme psali zde. Čas detoxikací je už za námi, takže pro jistotu vyřaďte i zelené potraviny, které [...]